mg 4 kineski električni auto
Mislav

Autogram MG 4: Ovaj E model je izazov na kotačima

Kineski brend MG pojavljuje se u Europi: Sada postoji konkurent VW ID.3 koji košta znatno manje. Automobil ima određene slabosti – ali ipak bi trebao biti upozorenje europskim proizvođačima.

Prvi dojam: hrabro! Stražnji dio je jako izvučen i odgovarao bi i Lamborghini SUV Urusu sa spojlerima i LED šiljcima. Ali: MG 4 sveukupno ostavlja pozitivan dojam i pamti se.

To je ono što proizvođač kaže: Sada postaje ozbiljno, kaže Xinyu Liu, europski šef kineske marke MG. Već je poprilično postigao u Europi tijekom protekle dvije godine. Samo u Njemačkoj će 2022. vjerojatno prvi put biti registrirano više od 10.000 MG modela. Ali tek je s modelom MG 4 proizvođač počeo osvajati svijet starih automobila, kaže Liu.

rethodno ponuđeni e-modeli iz MG-a kao što su ZS ili MG 5 bili su takozvane konverzije, odnosno e-automobili u okviru motora s unutarnjim izgaranjem. MG 4 je, s druge strane, “prvi model naše tehnološki sofisticirane i iznimno fleksibilne MSP platforme” i time prvi u nizu namjenskih e-modela koji postupno zamjenjuju prethodne pretvorbe – i namijenjeni su privlačenju čak i više pozornosti u Europi.

Liu ne imenuje niti jednog konkurenta, čak i ako bi ova oznaka točno odgovarala VW ID.3, na primjer. Pogotovo jer je MG brend kineske SAIC grupe. Kao jedan od dva VW partnera u zajedničkom ulaganju, SAIC u Kini proizvodi modele kao što su Tiguan i ID.3. Prema Liuu, u Europi još uvijek nema električnog pandana VW Golfu, ID.3 barem ne zbog gotovo 9000 eura više cijene. “Možda možemo popuniti ovu prazninu u budućnosti”, Liu uvodi MG 4 u igru ​​i referira se na osnovnu cijenu koja, nakon odbitka subvencije, iznosi oko 20.000 eura, što je nekad bila referentna vrijednost za Golf.

Evo što smo primijetili: Uđite, zakopčajte se, vozite – električni pogon postao je toliko uobičajen da MG čak izostavlja gumb za pokretanje i automobil se kreće čim je vozač spreman. Kinezi inače nisu škrti s gumbima. Ipak, kokpit već na prvi pogled podsjeća na Wolfsburg ID obitelj – s malim ekranom iza upravljača i većim pokraj njega. Na drugi pogled možete vidjeti nekoliko gumba na upravljaču i središnjoj konzoli koji znatno olakšavaju upravljanje automobilom od virtualnih gumba ili senzorskih traka. Jedino što smeta je balkon ispod komandi koji je povučen daleko naprijed. Da, ovo je savršeno mjesto za bežični punjač telefona i kotačić za odabir smjera vožnje, ali na svakom koraku u njega udarate koljenima.

Kao i svi modeli optimizirani za električni pogon, MG 4 nudi više prostora na svim sjedalima od motora s unutarnjim izgaranjem usporedive veličine. Preporuča se kao obiteljski auto, čak se i u drugom redu dobro sjedi. Tu su i brojne police, iako je pretinac za rukavice vrlo tijesan. Osim toga, nedostaje prtljažnik, odnosno drugi prtljažnik ispod haube, što je tipično za električne automobile. Spremište straga nije najveće s kapacitetom od 363 litre.
 
Što trebate znati: MG ima engleske korijene – brend je osnovan prije 99 godina kao »Morris Garages« i još uvijek vodi dizajnerski studio u Engleskoj. Međutim, nakon pauze pod okriljem BMW- a, od 2007. je u rukama SAIC grupe. Također prodaje automobile Roewe, Maxus i Rising. SAIC je već 16 godina najveći proizvođač vozila u Kini i samo prošle godine proizveo je 5,4 milijuna automobila.

MG 4

Proizvođač
MG
Tip:
MG 4
tijelo
Hatchback
motor
električni stroj
izvedba
150 kW/ 204 KS
okretni moment
250 Nm

prijenos
Ulaz automatski
voziti
pogon na stražnje kotače
Od 0 do 100
7.9s

maksimalna brzina
160 km/h
potrošnja
16,6kWh/100km
gorivo
struja
kapacitet baterije
64,0kWh
Raspon
435 kilometara
emisije 
CO 2
0 g/km
Duljina/širina/visina u mm
4287 / 2060 / 1504
težina
1685 kg
deblo
363 litre (preračunato 1165 litara)
Cijena
37.990 eura
 
Vrhunac platforme za MG 4 je baterija koja je, sa samo jedanaest centimetara debljine, jedna od najtanjih na tržištu. To omogućuje vozilima elegantnu siluetu. U MG 4 baterija ima kapacitet od 51 kWh u osnovnoj izvedbi i 64 kWh u dvije više verzije, što je dovoljno za 350 ili 450 kilometara. U najboljem slučaju, punjenje se provodi s 11 kW na zidnoj kutiji ili 135 kW na DC stupcu. A kako bi razina napunjenosti zapravo bila 80 posto unutar 35 minuta, vozač može predkondicionirati bateriju pritiskom na gumb, kao što je uobičajenije u luksuznoj klasi. MG je također sposoban za dvosmjerno punjenje, tako da može opskrbljivati ​​električnom energijom e-bicikle ili vikendicu ako je potrebno.
Ovisno o izvedbi, za pogon brine stražnji motor snage 125 ili 150 kW, koji uvijek razvija 250 Nm okretnog momenta i ubrzava MG 4 do 100 km/h za manje od osam sekundi. Najveća brzina ograničena je na 160 km/h.
Da, mnogi kompaktni električni automobili imaju veće baterije i mogu se puniti brže, ali u kombinaciji s cijenom i solidnim specifikacijama, MG 4 čini privlačnu ponudu. S tarifama između 31.990 i 37.990 eura, izazivač prestaje tamo gdje počinje VW ID.3. Čak je i Opel Corsa-e skuplja – a ovo je mali, a ne obiteljski automobil.
 
To nećemo zaboraviti: četiri kamere na pramcu, krmi i bokovima. Njihove se slike brzinom hoda prenose na središnji monitor. To zapravo čini gledanje preko ramena suvišnim pri skretanju.