filikula-dlake.webp
Mislav

Folikuli dlake uzgojeni u laboratoriju – korak prema liječenju gubitka kose

Modificirajući embrionalne stanice kože miševa, istraživači su stvorili folikule dlake koje su tijekom mjesec dana narasle do 3 milimetra

Zreli folikuli dlake po prvi su put uzgojeni u laboratoriju, što je potez koji bi jednog dana mogao liječiti gubitak kose.

Umjetno stvaranje folikula dlake povijesno je bilo vrlo teško, kaže Kairbaan Hodivala-Dilke sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, koja nije bila uključena u studiju. “Različite vrste stanica trebaju različite vrste hranjivih tvari i kada su izvan tijela, trebaju različite vrste zahtjeva u usporedbi s onima kada su u tijelu.”

Među sisavcima, folikuli dlake obično se proizvode u embrijima kao rezultat interakcije između stanica kože i vezivnog tkiva.

Kako bi bolje razumjeli te interakcije, Junji Fukuda s Nacionalnog sveučilišta Yokohama u Japanu i njegovi kolege proučavali su organoide folikula dlake – sićušne, jednostavne verzije organa.

Kontrolom strukture organoida, tim je uspio poboljšati rast folikula dlake.

“Ispitali smo različita stanja, uključujući čimbenike rasta, aktivatore i inhibitore signalnih putova i bitne komponente medija kulture”, kaže Fukuda.

“Folikul dlake  ima kosu niz sredinu, a zatim ima slojeve epitelnih stanica oko folikula i drugih specijaliziranih stanica,” kaže Hodivala-Dilke. Gel omogućuje tim stanicama da rastu u laboratoriju na način koji da se mogu penjati jedna preko druge i oko druge kao što rade u tijelu.

Folikuli dlake rasli su do mjesec dana, dosežući duljinu do 3 milimetra. “To je vjerojatno povezano s činjenicom da ciklus dlake kod miševa traje oko mjesec dana”, kaže Fukuda.

Tim sada radi na ponovnom stvaranju eksperimenta koristeći ljudske stanice.

Prema Hodivala-Dilkeu, ljudski folikuli dlake uzgojeni u laboratoriju mogli bi jednog dana liječiti gubitak kose. “Možda biste mogli uzeti kosu od nekoga čija je kosa jako bujna i natjerati je da izraste u laboratoriju, a zatim upotrijebiti te folikule za presađivanje”, kaže on. Postojeće transplantacije kose uključuju premještanje kose s jednog dijela tijela na područje koje je prorijeđeno ili ćelavo, što može uzrokovati ožiljke.

“Ovo otkriće neće izliječiti gubitak kose, ali postavlja temelje da netko to potencijalno učini”, kaže Hodivala-Dilke.