kina zero covid
Mislav

Kina se boji hongkonškog sindroma ako olabavi politiku izolacije od Covida

Ako želite razumjeti što se sada događa u Kini, morate prvo razumjeti što se dogodilo u Hong Kongu u proljeće prošle godine.

Krajem veljače 2022. Hong Kong je, na papiru, bio jedna od najuspješnijih Covid zemalja u svijetu. Njegov kumulativni broj umrlih bio je 28 na milijun ljudi, gotovo točno 1 posto u odnosu na UK.

Dva tjedna kasnije – dva tjedna tijekom kojih se teritorij konačno otvorio – ukupan broj smrtnih slučajeva bio je 20 puta veći. U samo dva tjedna zabilježio je više smrtnih slučajeva po glavi stanovnika nego što su Singapur, Tajland, Australija ili Vijetnam zabilježili u cijeloj pandemiji. Šest tjedana nakon toga nadmašio je Kanadu i dosegao polovicu ukupnog broja smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u Velikoj Britaniji.

U tom je razdoblju zabilježena najveća dnevna stopa smrtnosti u svijetu.

Zašto? Zašto su se druge zemlje bez Covida s lakoćom vratile u normalu, dok su morale poslati mobilne zamrzivače kako bi smanjile pritisak na bolničke mrtvačnice? Jednostavan odgovor su cjepiva: nije ih imao dovoljno, nisu bila u pravim ljudima, a ona koja je imao nisu bila tako dobra kao što su mogla biti.

Za razliku od Hong Konga, koji je umiješao značajnu količinu mRNA cjepiva , većina onih koja se koriste na kopnu su domaća cjepiva, uglavnom Sinovac i Sinopharm.

U istoj vrsti ispitivanja u kojem je Pfizerovo cjepivo pokazalo učinkovitost od 90 posto ili više, Sinopharmova dva cjepiva bila su u 70-ima, dok je Sinovac bio nešto iznad 50 posto — iako su druga ispitivanja pokazala da je učinkovitost veća.
Od tada, virus od kojeg su bili dizajnirani da zaštite – Wuhan soj – je izumro. Oni koji su bili trostruko cijepljeni vidjeli su kako im antitijela slabe, a da se nikada nisu susreli sa pravim virusom u stvarnom svijetu.

Na Zapadu Omicron smatramo blagim, ali većina njegove blagosti bila je zato što smo se mi promijenili, a ne on. Da, znatno je manje smrtonosan nego što je bila Delta. Ali Delta je sama po sebi bila znatno smrtonosnija od onoga što je bilo prije. Uspoređujući slično sa sličnim, stopa smrtnosti od Omicrona slična je soju koji se prvi put pojavio u Wuhanu prije tri godine.

Sve to znači da trenutno ne postoji vjerojatan način da se Kina otvori, a da ne vidi stope hospitalizacija koje premašuju one u Hong Kongu. A ako se to i dogodilo, još je slabije opremljen da se nosi s tim. U Hong Kongu postoji sedam kreveta za intenzivnu njegu na 100.000 ljudi, slično kao u Velikoj Britaniji, a upola manje u SAD-u. U Kini ima 3,6 kreveta. Airfinity, tvrtka za analizu zdravstvenih podataka, izračunala je da bi na temelju iskustva Hong Konga Kina mogla očekivati ​​između 1,3 milijuna i 2,1 milijuna smrtnih slučajeva. Njegov službeni broj mrtvih trenutno iznosi manje od 6000.
Čini se da je za kinesko vodstvo izbor između još jednog masovnog cijepljenja, možda korištenjem zapadnjačkih uboda, prihvaćanja masovne smrti ili održavanja trajnih izolacija. Nijedan od tih izbora nije dobar, ali prednost posljednjeg je što odgađa donošenje odluke. Pod uvjetom, to jest, da su ljudi i dalje spremni udovoljavati.