Tahlequah
Borna

Kit ubojica koja je 17 dana tugovala i nosila mladunče ponovno je postala majka

Tahlequah je okotila novo mladunče tijekom vikenda u vodama pokraj države Washington u Americi

Kit ubojica koja je u žalosti provela rekordnih 17 dana noseći svoje mrtvo mladunče ponovno je postala majka.

Ugroženi kit, poznat kao Tahlequah, uočen je sa svojim novim mladunčetom u istočnom tjesnacu Juan de Fuca u američkim vodama, priopćio je Centar za istraživanje kitova u Washingtonu.

Centar je na svojoj web stranici objavio: “Ura! Njezino novo mladunče izgledalo je zdravo i prerano zrelo, snažno je plivalo uz majku u svom drugom danu slobodnog plivanja.”

Poznata i kao J35 među znanstvenim istraživačima, Tahlequah je dospjela na međunarodne naslovnice 2018. nakon što je dokumentirano kako nosi svoje mrtvo tele 17 dana preko 1000 milja na ‘putovanju tuge’ . Također je viđena kako roni duboko kako bi izvukla leš kad je potonuo.

Praksa je povremeno dokumentirana među južnim kitovima koji žive u vodama Britanske Kolumbije i američke države Washington, ali dugotrajno razdoblje žalosti za J35 privuklo je pozornost globalnih medija.

Majka i tele viđeni su kako zajedno plivaju u kanadskim vodamaMajka i mladunče viđeni su kako zajedno plivaju u kanadskim vodama 

“Trenutno je pomalo zastrašujuće”, rekla je za New York Times dr. Deborah Giles, istraživačica kitova u Centru za konzervacijsku biologiju Sveučilišta u Washingtonu. 

“Ne mogu a da ne budem oduševljen što je rodila ovo dijete i što ovo dijete nije odmah umrlo. Svi su zabrinuti i na iglama, pitajući se hoće li ovo mladunče preživjeti.”

Orke su se u posljednja dva desetljeća suočile s nizom izazova i problema sa svojim staništem. Nedostatak plijena, buka s brodova i otrovni zagađivači u prehrambenom lancu pridonijeli su poteškoćama u povećanju veličine populacije.

Mnoge trudnoće ne uspiju i otprilike 40 posto mladunčadi ugine unutar prve godine života. 

Tahlequah je ostala trudna sa svojim novim mladunčem, koje su istraživači krstili J57, u veljači prošle godine. Razdoblje trudnoće za orke obično traje između 15-18 mjeseci.

Istraživači kažu da je tele vjerojatno rođeno prošlog petka, nakon što je u nedjelju prvi put uočeno s uspravnom leđnom perajom. Mladuncima kitova obično je potrebno dan ili dva da isprave svoje leđne peraje dok se savijaju u utrobi.