ram memorija
Mislav

Koliko RAM-a treba vašem računalu sa sustavom Windows 11?

Postoji velika razlika između minimalnih zahtjeva sustava i praktičnog minimuma

Memorija s izravnim pristupom – koja se obično naziva “RAM” – ključna je za vaš računalni sustav za otvaranje, pokretanje i upravljanje programima, aplikacijama i uslugama.

RAM može napraviti ili pokvariti PC. Što više RAM-a imate, više aplikacija možete pokrenuti jedna uz drugu.

Ali ako nemate dovoljno, vaše računalo može biti svedeno na puzanje i biti prilično nepodnošljivo. No, stavljanje više RAM-a nego što vam je potrebno može biti bacanje novca.

Koji je minimalni RAM s kojim se možete izvući na Windows 11?

danima Windowsa 10 , mogli ste instalirati 32-bitni Windows na računalo sa samo 1 GB RAM-a. 64-bitna verzija udvostručila je ovaj minimum na 2 GB. I to je doista bio minimum. Mogli biste raditi s tim, ali bi ponekad moglo biti bolno.

Koliko RAM-a stvarno treba vašem računalu sa sustavom Windows 11?

Pa, možete se izvući s minimalno 4 GB. Stvari počinju biti pomalo usporene nakon što pokrenete Google Chrome s nekoliko otvorenih kartica ili pokušate učiniti nešto poput ozbiljnog uređivanja fotografija.

Zaboravite stvari poput uređivanja videozapisa (osim ako samo nadmašujete i pratite videozapis) ili ozbiljno igranje.

Samo će završiti frustracijom.

Ako želite računalo koje vas ne frustrira, tada će vam udvostručenje tog RAM-a na 8 GB dati puno više slobode i fleksibilnosti. Google Chrome će se činiti puno bržim, uređivanje fotografija i videa postaje stvarnost, a imate i dovoljno RAM-a za igranje.

Puno sam testirao različite sustave i sada preporučujem da se 8 GB smatra praktičnim minimumom za Windows 11.

Ima li razloga za više od 8 GB RAM-a?

Naravno da postoji, ali učinak za dolar počinje jenjavati.

Vrijeme kada više od 8 GB RAM-a postane korisno i počne se isplaćivati ​​jest kada istovremeno pokrećete nekoliko aplikacija koje zahtijevaju velike resurse — osobito vrhunsku obradu slika ili 4K+ video, CAD ili 3D modeliranje. 

Ako pokrećete aplikacije kao što su Premiere Pro, Photoshop i After Effects jednu uz drugu na sustavu s 8 GB RAM-a, stvari će se početi činiti usporenim. Na sustavu sa 16 GB ili više, to nije problem.

Imati više od 8 GB također je korisno ako intenzivno koristite virtualizacijske alate kao što su Microsoft Hyper-V ili VMware Workstation, posebno ako pokrećete više virtualnih strojeva istovremeno.

Ali zapamtite, plaćat ćete za taj RAM, a prelazak s 8 GB na 16 GB i više će početi povećavati cijenu.

Trebaju li računala za igranje 24/32 GB RAM-a?

Uglavnom ne. 

Vidio sam puno sustava za igranje s 24 GB ili čak 32 GB RAM-a i više, i iako je to lijepo jer nudi veliku količinu režijskih troškova, smatram da većinu vremena taj RAM stoji u računalu ne radeći ništa. 

Ako imate novca, naravno, potrošite ga na RAM, ali bilo bi bolje da taj novac potrošite na bržu SSD pohranu ili bolju grafičku karticu.

Važno je upamtiti da je brzo računalo izgrađeno od odabranih brzih dijelova. Stavljanje tona RAM-a u sustav s drugim uskim grlima — spor CPU , spora pohrana, loša grafička kartica — samo je bacanje novca.

Koliko RAM-a može primiti moje računalo?

Tu se stvari malo kompliciraju. Prijenosna računala sve više prelaze na fiksni RAM gdje su RAM čipovi zalemljeni izravno na matičnu ploču i ne mogu se ukloniti ili nadograditi.

Ono što kupujete je ono s čim ostajete cijeli životni vijek sustava. Srećom, većina stolnih računala još uvijek ima RAM koji se može nadograditi.

Ali morate znati nekoliko stvari. Konkretno, koju vrstu RAM-a zauzima vaše računalo i koliko je RAM-a maksimalno.

Kako saznati te podatke?

Možete pogledati priručnik za svoje osobno računalo/matičnu ploču ili, ako je vaše računalo proizveo OEM, upotrijebite alat za provjeru sustava kao što je onaj koji se nalazi na  Crucial.com  kako biste saznali koji je RAM kompatibilan s vašim sustavom. Nakon što ste naoružani ovim informacijama, možete ići u kupovinu.

Ovo bi vam trebalo dati sve informacije koje su vam potrebne.

Koja je najveća količina RAM-a koju Windows 11 podržava?

Svaka verzija sustava Windows 11 ima maksimalnu količinu RAM-a  koju može podržati.

  • Windows 11 Enterprise: 6 TB
  • Windows 11 Education: 2 TB
  • Windows 11 Pro za radne stanice: 6 TB
  • Windows 11 Pro: 2 TB
  • Windows 11 Home: 128 GB

U stvarnosti ćete doseći hardversko ograničenje puno prije nego što dosegnete ova ograničenja operativnog sustava.