635a2a88513e8f0019c95e60
Borna

Kupili su parcelu u Portugalu i izgradili malenu kuću u 6 mjeseci – uče vas kako to učiniti

Par je sagradio maleni dom na praznoj parceli u Alenteju u Portugalu. Pepe Romero i Eugenia Diaz izgradili su cijeli dom ručno u šest mjeseci. Sada prodaju vodič za 399 eura kako bi naučili druge kako izgraditi vlastitu kuću.

Pepe Romero i Eugenia Diaz, oboje 35-godišnjaci, znaju ponešto o dramatičnim promjenama načina života.

Pepe Romero i Eugenia Diaz.Pepe Romero i Eugenia Diaz.

Par se preselio iz Španjolske u Los Angeles 2012. nakon završetka studija, rekao je Romero za Insider. Diaz je imala iskustvo u medicini, ali se okrenula pokretanju brenda torbica 2014. Kako je brend rastao, Romero je napustio posao u arhitektonskoj tvrtki kako bi pomogao u upravljanju poslom.

Pet godina kasnije, 2019., par ga je odlučio ugasiti jer su htjeli promijeniti stil života.

“Napravili smo kamper i putovali Europom nekoliko mjeseci kada nam je pala na pamet ideja da izgradimo vlastitu kuću”, rekao je Romero.

Kamper koji su preuredili i u njemu putovali po Europi.Kamper koji je par preuredio i u njemu putovao po Europi. 

Kad su završili preinaku kombija, shvatili su koliko uživaju radeći svojim rukama i odlučili su taj isti etos unijeti u novi projekt: izgradnju kabine.

Vanjski izgled dovršene kabine.Vanjski izgled dovršene kabine. 

“Što se tiče izgradnje kuće, unajmljivanje nekoga da to uradi nije ono što smo željeli jer smo već okusili kakav je osjećaj raditi stvari sami”, rekao je Romero. Tako je par sagradio malenu kolibu na selu u Alenteju u Portugalu. Koliba je ušuškana u malom gradu od oko 30 ljudi, od kojih su većina stariji ljudi koji ovdje žive cijeli život, dodao je. Koliba se nalazi na strani privatnog zemljanog puta koji vodi do zemlje susjeda.

“Imam dugogodišnje iskustvo u arhitektonskom projektiranju, a Eugenia je dizajnerica po struci, ali nitko od nas zapravo ništa nije napravio dok nije napravio svoj kombi”, dodao je.

U početku je par bio u potrazi za oronulom kućom koju bi mogli sami obnoviti.

Romero i Diaz rade na metalnim temeljima kabine.Romero i Diaz rade na metalnim temeljima kabine. 

“Renoviranje postojeće strukture činilo se kao nešto što je lakše izvesti i ostvarivo, ali sve ruševine na koje smo naišli nisu bile ono što smo tražili”, rekao je Romero.

Mnoge od zgrada koje su pronašli bile su ilegalne i o njima se loše brinulo, rekao je.

“Nakon nekoliko mjeseci, rekao sam Eugeniji da bismo možda mogli potražiti prazan komad zemlje, kako bismo ispočetka projektirali i izgradili ono što želimo”, rekao je Romero. “Pronašli smo svoju nekretninu za nekoliko tjedana, potpisali ugovor i preselili se s našim kamperom živjeti na njoj.”

Parcela koju su Romero i Diaz kupili mjeri se gotovo 1,2 hektara, ali koliba zauzima samo mali dio zemlje.

Okvir kabine se postavlja.Romero postavlja okvir kabine. 

Par je želio smanjiti svoje troškove života tako što će biti samodostatni, rekao je Romero: “Da bi se to dogodilo, morali smo uzgajati vlastitu hranu, tako da je veličina zemlje bila važna.”

Prostor je također značio da nisu bili preblizu svojim susjedima, što im je davalo privatnost koju su željeli, rekao je.

“Nakon ovih prvih nekoliko godina života od zemlje, shvatili smo da nam ne treba toliko prostora za uzgoj naše hrane”, dodao je. 

Par je odbio reći koliko su platili zemljište.

Par je izradio planove dizajna i izgradio cijelu kabinu samostalno, uz jedva ikakvu pomoć izvana.

Romero i Diaz postavljaju crnu fasadu kabine.Romero i Diaz postavljaju crnu fasadu kabine. 

Romero je rekao da je prvih nekoliko dana bilo najteže.

“Sjećam se da sam pomislio kad smo tek počeli graditi platformu: ‘Jesmo li upravo zagrizli više od onoga što možemo žvakati?'”, rekao je.

Srećom, postali su prijatelji s prijašnjim vlasnicima zemlje, koji su bili dovoljno ljubazni da im pomognu.

“To što su bili u blizini tih prvih dana puno je pomoglo”, rekao je Romero. “Bilo je to sjajno i veliki napor, budući da su ti rani dani bili najsloženiji.”

Par je počeo graditi malenu kolibu u prosincu 2020. i živio je od svog kombija u ranim danima izgradnje.

Par je radio na improviziranoj klupi koju su postavili pokraj kolibe.Par je radio na improviziranoj klupi koju su postavili pokraj kolibe. 

Vrijeme je bilo izazov za sebe.

“Prosinac je imao najkišovitiju zimu koju naši susjedi na ovom području pamte”, rekao je Romero. – Bilo je hladno, vlažno i blatno.

Jedva da je bilo struje jer je par na krovu kombija imao instalirane solarne ploče od samo 350 W.

Uz manje sunčeve svjetlosti tijekom zime, solarni paneli nisu bili dovoljni da izdrže cijeli dan, dodao je: “Morali bismo puniti bateriju naših električnih alata svaki put kad sunce izađe.”

Romero i Diaz na kraju su se uselili u kolibu u siječnju 2021., čak i prije nego što je dovršena.

Eugenia brusi unutarnje zidove kabine.Eugenia brusi unutarnje zidove kabine. 

Iako je kombi bio dobar za putovanje, nije bio najudobniji za život tijekom hladnoće, rekao je Romero.

Mislim da smo imali postavljeno samo pola ulaznih vrata i bez prozora, ali smo otvore zalijepili plastikom i svejedno počeli živjeti u njemu, rekao je. “Definitivno smo bili daleko od svoje zone komfora.”

Romeru i Diazu trebalo je šest mjeseci da dovrše izgradnju svoje kolibe od 193 četvorna metra.

Pepe i Eugenia stoje ispred dovršene kabine.Pepe i Eugenia stoje ispred dovršene kabine. 

Oni su dokumentirali svoj put izgradnje na svom YouTube kanalu Modern House Cabin , koji ima 137.000 pretplatnika.

“Snimanje i uređivanje svih videa za naš YouTube kanal malo nas je usporilo”, rekao je Romero. “Rekao bih da bismo mogli izgraditi jedan za tri do četiri mjeseca, ako ikada izgradimo drugi.”

Završena kabina ima pravokutni raspored, sa spavaćim dijelom u potkrovlju kojem se može pristupiti ljestvama.

Završeni interijer sadrži prostor za spavanje u stilu potkrovlja.Završeni interijer sadrži prostor za spavanje u stilu potkrovlja. 

Iako je malena, u kabinu stane sve što im treba — uključujući životni prostor, prostor za spavanje, čajnu kuhinju i toalet, rekao je Romero.

 

“Iako mislim da možemo postići sve što zamislimo, bilo me strah jer nismo znali hoće li to ispasti dobro”, rekao je Romero.

Područje kauča.Kauč ​​i dnevni boravak. 

Za njega je najupečatljiviji dio izgradnje bio kada su završili s postavljanjem crne fasade kabine.

Nakon što se tog istog dana vratio iz šetnje sa svojim haskijem Aspenom, Romero je po prvi put vidio kako dobro izgleda koliba.

“Saznanje da smo to učinili, vlastitim rukama, bilo je izuzetno korisno. Taj ću osjećaj nositi sa sobom zauvijek”, rekao je.

Za Diaza je najveći izazov bilo dodavanje završnih detalja kabini.

Dovršen kuhinjski dio.Dovršen kuhinjski dio. 

Završni detalji su ono što traje najduže, rekao je Diaz za Insider. “Već smo živjeli u kabini i to je dodatno usporilo naš napredak. Posljednjih 20% izgradnje oduzelo nam je 80% vremena.”

Zbog ograničenog prostora, par se držao minimalističkog dizajna i pokušao ugraditi namještaj koji štedi prostor gdje god je mogao.

Blagovaonski stol na uvlačenje koji se može držati u zidu kada se ne koristi.Blagovaonski stol na uvlačenje koji se može držati u zidu kada se ne koristi. 

Par se odlučio za drvenu blagovaonicu koja se može uvlačiti i koja se može držati u zidu i izvlačiti samo kada je potrebno, rekao je Romero.

 

Iako u kabini imaju kompostni WC, Romero i Diaz koriste vanjski tuš.

Kompostni WC i vanjski tuš.Kompostni WC i vanjski tuš. 

Kabina je spojena na vodovodnu mrežu, ali par planira skupljati kišnicu i ubuduće je skladištiti u spremnike, rekao je Romero.

“Imamo u planu i izgradnju bunara, jer naše područje ima dosta podzemnih voda”, dodao je.

Njih dvoje sada su 90% samodostatni jer većinu hrane uzgajaju u svom vrtu.

Vrt.Vrt

“Dugo sam vrijeme željela imati vrt, tako da je mogućnost uzgoja vlastite hrane i gledanje napretka u vrtu bila velika nagrada”, rekla je Diaz.

Ne jedu često meso, ali kada jedu, obično je s obližnje farme, rekao je Romero.

Ponekad im svrate i susjedi koji uzgajaju kokoši da im ponude svježu perad, dodao je.

Otkako su počeli dijeliti svoje putovanje na internetu, par je primio poruke od pratitelja koji su tražili savjet o tome kako izgraditi nešto slično, rekao je Romero.

Koliba noću.Koliba noću. 

Ta su pitanja postala njihov sljedeći poslovni pothvat: par prodaje vodič o tome kako izgraditi kolibu.

“Odlučili smo napisati ovaj vodič kako bismo pomogli drugima da repliciraju naš dizajn”, rekao je Romero. “Svo naše znanje i istraživanje za svaki korak izgradnje je u tom vodiču, gdje objašnjavamo korak po korak riječima, slikama i crtežima, što smo učinili, kako smo to učinili i zašto smo to učinili.”

Knjiga uključuje kompletan popis materijala, uz preporuke o dijelovima kabine koje bi oni napravili drugačije, rekao je Romero.

Vodič od 130 stranica dostupan je na njihovoj web stranici za 399 eura ili 390 dolara. Par je do sada prodao više od 600 primjeraka vodiča, prema snimci zaslona nadzorne ploče njihove trgovine koju je Insider vidio.

Par je u međuvremenu izgradio radionicu pokraj kolibe i planiraju sagraditi još jednu kuću na zemljištu.

Par je od tada izgradio radionicu pokraj kolibe, a planiraju izgraditi još jednu pravu kuću na zemljištu.Par je od tada izgradio radionicu pokraj kolibe, a planiraju izgraditi još jednu pravu kuću na zemljištu. 

Par koristi radionicu za svoj solarni generator, prostor za obradu drveta i dodatno skladište, rekao je Romero.

“Sada ćemo započeti s izgradnjom našeg konačnog doma i to će biti veliki projekt”, rekao je Romero. “Osjećam da je sve što smo radili do ovog trenutka bilo da nas pripremi za ovo. To će biti projekt naših života.”