cesano
Borna

Litija u izobilju! Talijanski grad pronašao nalazište vitalnog metala za električne automobile

Dolina Cesano bogata je bitnim elementom koji se koristi za izradu baterija za električne automobile, a sada inženjeri moraju smisliti način kako ga ekstrahirati

U Cesanu u blizini Rima jedna je mještanka miješala svoju kavu u kafiću dok se mučila nabrajati stvari koje su njen mali grad činile posebnim.

“Imamo vojnu bazu izvan grada, dobar restoran za meso i tartufe … i to je otprilike to”, rekla je Irene Patrignani, 29. “Postoji i vlak za Rim”, dodala je.

To bi se sve moglo promijeniti nakon otkrića pod Cesanom velikih naslaga litija, bitnog sastojka baterija za električne automobile.

Europski dužnosnici sada shvaćaju da moraju dublje kopati kako bi pronašli elektrokemijski element, koji se uglavnom vadi u Australiji, Kini i Južnoj Americi, bliže kući dok se kontinent nastoji postupno ukinuti nova vozila na fosilna goriva do 2035.

Budući da će Europi do 2050. trebati 35 puta više litija, nije ni čudo što je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla da će dragocjeni bijeli prah “uskoro biti još važniji od nafte i plina”.

Litij je ključna komponenta za baterije električnih automobila, ali Europa se bori da ga dovoljno brzo izdvojiLitij je ključna komponenta za baterije električnih automobila, ali Europa se bori da ga dovoljno brzo izdvoji

To bi moglo dati ključnu ulogu Cesanu, gdje se restoran s dobrim mesom i tartufima nalazi u palači iz 17. stoljeća u blizini popločanog trga, s pogledom na valovite šumarke lješnjaka i polja prošarana etruščanskim grobnicama.

Umjesto da usitnjavaju iskopano kamenje kako bi došli do litija i uništavali krajolik, stručnjaci vjeruju da mogu pumpati slanu tekućinu bogatu litijem iz termalnih podzemnih rezervoara pomoću malih, neupadljivih crpnih stanica.

Talijanska tvrtka Enel Green Power i australska Vulcan Energy, koje su se udružile u istraživanju tog područja, kažu da su istraživanja iz 1970-ih pokazala da ispod zemlje postoji litij.
“Testovi provedeni ovdje u prošlosti dali su nam podatke koji nas čine uvjerenima da postoji određena koncentracija litija. Sada moramo potvrditi te stare testove,” rekao je Nicola Rossi, voditelj inovacija u Enel Green Poweru.

Znanstvenici iz Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije (CNR) rekli su da su razine litija visoke u vulkanskoj zoni koja se proteže od Toskane prema jugu do Napulja.
“U Cesanu ćete naći 380 mg litija po litri tekućine, mnogo više od 200 mg koliko imaju u dolini Rajne u Njemačkoj gdje pokušavaju sa sličnim programom”, rekao je Sandro Conticelli, voditelj CNR-ovog instituta za ekološku geologiju i geoinženjering. “Cesano je vrlo zanimljiv.”
Enel već pumpa podzemnu geotermalnu paru za pogon generatora električne energije u Toskani, gdje su neki stanovnici, uključujući britanske iseljenike, tvrdili da su postrojenja emitirala teške metale u atmosferu.

Tehnika ekstrakcije predviđena za Cesano je zatvoreni krug, bez emisija, jer će se voda ispumpana na površinu ponovo ispumpati nakon što se litij ekstrahira.
“Prije deset godina nismo imali tehnologiju za ovo, a sada se isplati jer je cijena litija šesterostruko porasla od 2020. kako raste potražnja za njegovom upotrebom u baterijama električnih automobila,” rekao je Rossi.

“Očekuje se da će izravna ekstrakcija ove vrste činiti 10-15 posto ekstrakcije litija do 2030. i Italija bi mogla pridonijeti postizanju ovog cilja.”

Daniele Torquati, čelnik lokalnog vijeća, rekao je da mu je drago vidjeti svoj grad na karti. “Obnovljivi izvori energije zahtijevaju konkretnu akciju i ponosan sam što sam dio toga”, rekao je.
U kafiću u Cesanu u utorak, Nicola Fracassa, 73, lokalni umirovljenik, predvidio je “prometni kaos” ako izvlačenje počne i zapitao se “tko će profitirati?”. No, dodao je: “Italija treba ove stvari i nadam se da će ih pronaći puno.”