original.webp
index.hr

Operacija izbacivanja Rusa iz Fortenove: Tri scenarija, u svakom je Vujnovac dobitnik

U Amsterdamu se održava treća uzastopna skupština imatelja udjela u Fortenova grupi. Dnevni red je nepromijenjen, a ključna točka – prijedlog da sama Fortenova, kroz neimenovanu članicu grupe, isplati ruski Sberbank koji drži 43% udjela kompanije, objavila je N1 Televizija. Cijena – 500 milijuna eura.

Zašto treća skupština? Zato što Ugovor o osnivanju Fortenova grupe za najvažnije odluke predviđa kvalificiranu većinu od 66% imatelja udjela. Sberbank je pod sankcijama, ne može poslati predstavnika, i taj uvjet na dvije skupštine u posljednja dva tjedna nije bilo moguće ostvariti. No ugovor predviđa i da, ako na dvije uzastopne skupštine udjeličari podrže neku odluku, ali ne uspiju postići takvu većinu, na trećoj skupštini odluku mogu donijeti i sa 75% prisutnih glasača. Što danas ne bi trebao biti problem.

Vujnovac postaje ključna osoba
Isplata Sberbanka za sobom povlači tri scenarija, ali u svakom od njih ključna osoba postaje Pavo Vujnovac, vlasnik PPD-a koji je uspon počeo kao lokalni partner Gazproma. Podaci o omjerima suvlasnika u Fortenovi nisu javno dostupni, no on sam izjavio je prije nekog vremena da drži 29%.

Prvi scenarij: Udio Vujnovca raste na najmanje 51 posto

U prvom scenariju, kompanija iskupljene udjele Sberbanka poništava pa Vujnovčev udio raste na najmanje 51%.

Drugi scenarij: Netko drugi preuzima Sberbankov udio, ali Vujnovac ostaje nezaobilazan zbog novog pravila.

U drugom, Sberbankov udio preuzimaju ili mađarski Indotek ili hrvatski mirovinski fondovi, ali zahvaljujući novom pravilu da je za ključne odluke potrebno 70%, Vujnovac ostaje nezaobilazan.