opioidhaltige-schmerzmittel
Borna

Opioidna kriza: Lanci ljekarni plaćaju 13,8 milijardi dolara za nagodbu zbog opijata

Opioidna kriza u Sjedinjenim Državama rezultirala je stotinama tisuća smrti od predoziranja. Kako bi nagodili tisuće tužbi koje su pokrenule državne i lokalne vlasti, lanci ljekarni CVS, Walgreens Boots i Walmart čini se da su postigli nagodbu.

Prema insajderima, lanci ljekarni CVS, Walgreens Boots i Walmart dogovorili su isplatu oko 13,8 milijardi dolara u sporu oko masovne zlouporabe lijekova protiv bolova u SAD-u. Nagodba predviđa da će CVS platiti oko 5 milijardi dolara tijekom 10 godina, a Walgreens oko 5,7 milijardi dolara tijekom 15 godina, priopćile su dvije kompanije u srijedu. Nijedna skupina nije priznala nedjelo. Walmart plaća 3,1 milijardu dolara, uglavnom unaprijed, izjavile su Reutersu dvije osobe upoznate s tim pitanjem. Tvrtke žele riješiti tisuće tužbi američkih saveznih država i lokalnih vlada koje optužuju lance da su pogoršali opioidnu krizu u SAD-u.

Walgreens je odbio komentirati. Paul Geller, jedan od odvjetnika koji pregovara za vlade, rekao je da će nagodba s ljekarnama donijeti dodatne milijarde dolara zajednicama koje očajnički traže sredstva za borbu protiv epidemije.

Opioidna kriza rezultirala je s gotovo 650 000 smrti od predoziranja u Sjedinjenim Državama od 1999. godine. CVS, Walgreens i Walmart tri su najveća lanca ljekarni u zemlji po tržišnom udjelu. Ako njihova nagodba postane pravomoćna, većina dugotrajnih, višegodišnjih parnica oko opioida će završiti. Međutim, još su u tijeku slučajevi protiv manjih, regionalno orijentiranih ljekarničkih operatera kao što su Rite Aid i Kroger.

Prethodnim nagodbama prikupljeno je 26 milijardi dolara od tri najveća američka proizvođača lijekova McKesson, Cardinal Health, AmerisourceBergen i Johnson & Johnson, 4,35 milijardi dolara od Teve i 2,37 milijardi dolara od AbbVieja. Farmaceutska tvrtka Purdue Pharma, čiji se lijek protiv bolova na recept OxyContin okrivljuje za uzrok krize, i njezina obitelj Sackler koja je vlasnik pokušavaju riješiti potraživanja opioida protiv njih u stečajnoj sudskoj nagodbi vrijednoj 6 milijardi dolara. Vlasti žele iskoristiti novac od nagodbi za borbu protiv opioidne krize.