streptokok
Mateja

Streptokok A: Koji su simptomi i koliko je zarazan?

Za veliku većinu djece stanje se lako liječi antibioticima – ali u ekstremnijim slučajevima može biti kobno

Strep A je uobičajena bakterijska infekcija koja uzrokuje strep grla, tonzilitis i šarlah i lako se liječi antibioticima. Penicilin je preferirani lijek izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, iako je to uobičajena infekcija, također može, u rijetkim slučajevima, dovesti do ozbiljnog stanja koje se naziva invazivna Streptokokna skupina A (iGAS).

Za veliku većinu infekcija strepom A, stanje se lako liječi kurom antibiotika – ali bolest ima sposobnost brze eskalacije, što dovodi do šarlaha i iGAS-a.

Koji su simptomi infekcije streptokokom A?
Većina upala grla uzrokovana je virusom i prirodno će se riješiti kod djece, a antibiotici će biti uzaludni. No stručnjaci kažu da ako se grlobolja pogorša, to može biti Streptokok A. Roditelji bi trebali pratiti djetetovo stanje zbog znakova pogoršanja, sa simptomima poput neobičnog, kvrgavog crvenog osipa i takozvanog “jezika u obliku jagode” , gdje se na jeziku stvara bijela prevlaka koja se ljušti i otkriva svijetlocrven i natečen jezik prekriven malim izbočinama.

“Slučajevi šarlaha su u porastu u Ujedinjenom Kraljevstvu, što nije iznenađujuće, u posljednjih šest mjeseci. Ono što smo nedavno vidjeli u posljednjih nekoliko tjedana je porast ozbiljnijeg dijela spektra invazivne streptokoka skupine A (iGAS).” Ona kaže za The Telegraph da se to u teškim slučajevima može manifestirati kao šok, sepsa, upala pluća i, u iznimno rijetkim slučajevima, meningitis.

Rastu li infekcije strep A i iGAS?

Službena statistika Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva pokazuje da će na svakih 100 000 slučajeva šarlaha 3,1 osoba razviti iGAS. Međutim, stopa je oko devet na 100.000 za djecu mlađu od jedne godine i osam za djecu od jedne do četiri godine.

Podaci pokazuju da je stopa iGAS-a ove godine veća nego što je bila prije pandemije za djecu u dobi od jedne do devet godina. Bilo je gotovo 16.000 slučajeva šarlaha u Engleskoj u posljednjih 12 mjeseci i 1.766 slučajeva iGAS-a.

Dr. Whittaker dodaje da bi liječnici i djelatnici hitne pomoći, kao i roditelji, trebali paziti na djecu s neobičnim crvenim osipom “jer trenutno cirkulira napetost i blagi porast učestalosti kod neke djece”, dodajući: ” Još uvijek je rijedak, ali se povećava, kao što se može očekivati ​​u skupini djece koja ga nisu vidjela dvije godine.”

Rizik pojedinca od bakterije isti je kao i prije pandemije, kaže ona, ali njihova je izloženost sada veća jer ona slobodno cirkulira po prvi put u nekoliko godina.

Viši zdravstveni stručnjak u Vladi rekao je za The Telegraph: “Sada kada se sve vraća u normalu, vidjet ćemo da se ovi slučajevi vraćaju baš kao prije pandemije. Sada bi moglo biti nešto više slučajeva nego što bi ih bilo prije [COVID] jer sva ta djeca nisu dobila nikakvu infekciju tijekom pandemije i stoga ima više djece okolo koja je nisu imala.

“Da se ovo proširilo na tri godine, možda uopće nije tako visoko, ali budući da svi skupljaju, čini se da ima puno više infekcija.”

Jesu li djeca više izložena riziku ako su preboljela vodene kozice ili gripu?

Zdravstvene vlasti nedavno su izdale smjernice prema kojima djeca koja su nedavno imala gripu ili vodene kozice imaju veću vjerojatnost da će razviti ozbiljan slučaj, kao što je iGAS, ako se zaraze strepom A. Vodene kozice uzrokuju lezije koje omogućuju bakterijama da uđu u krvotok i to olakšava za nastanak invazivnog oblika bolesti.

Za gripu, virusna infekcija oštećuje dišni sustav i mijenja imunološki sustav, što olakšava širenje bakterija u dublja područja i nanošenje veće štete. Dr. Whittaker kaže da ako je dijete imalo vodene kozice ili gripu jedan ili dva tjedna prije nego što se zarazilo strep A, izloženo je malo većem riziku od teške bolesti zbog oslabljene imunološke obrane.

“Kod većine virusnih infekcija imat ćete temperaturu do pet dana, a zatim će se često smiriti”, kaže ona. “Ako iznenada ponovno počnete dobivati ​​visoke temperature nekoliko dana kasnije, to je vjerojatno sekundarna bakterijska infekcija.” Ona dodaje da ako dijete ponovno dobije temperaturu više od tjedan dana nakon oporavka od početnog napadaja bolesti, onda je to nešto na što roditelji trebaju obratiti pažnju i potražiti liječnički savjet.

Gripa je u porastu u Ujedinjenom Kraljevstvu s porastom stopa hospitalizacije djece i starijih osoba.

Znanstvenici su ovaj tjedan objavili da je otkriven soj superbakterije Strep A koji se ne može detektirati i koji je imun na neke antibiotike, ali ne i na penicilin. Istraživači iz Australije otkrili su da je Strep A razvio novi način za poništavanje nekih antibiotika i ovu vrstu antimikrobne rezistencije (AMR) ne može otkriti prema trenutnoj znanosti.

“Ovaj novi oblik rezistencije ne može se otkriti u uvjetima koji se rutinski koriste u patološkim laboratorijima, što kliničarima jako otežava prepisivanje antibiotika koji će učinkovito liječiti infekciju – što potencijalno može dovesti do vrlo loših ishoda, pa čak i prerane smrti”, kaže dr. Timothy Barnett, istraživač autor i voditelj tima za patogenezu i dijagnostiku Strep A na Sveučilištu Zapadne Australije koji je otkrio soj.

U Britaniji se strep A najčešće liječi penicilinom na koji ovaj novi oblik otpornosti ne utječe. Trimetoprim i sulfametoksazol su antibiotici koje zaobilazi ovaj novi oblik AMR-a.

Zdravstvene vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu kažu da redovito provjeravaju jesu li slučajevi bakterijskih infekcija otporni na bilo kakve tretmane i da nema razloga vjerovati da je trenutna epidemija u Surreyju novi soj superbakterije Strep A.