vitamin d
Mateja

Trenutno popularan – vitamin D gubi svoju iskru

Sve više istraživanja pokazuje da dodaci vitamina D neće spriječiti slomljene kosti ili mnoge kronične bolesti

Nekada su ga smatrali “it” vitaminom, obećavajućim oružjem protiv nekih od najčešćih bolesti koje se groze.

Ali suplementi vitamina D, koje redovito konzumiraju milijuni Amerikanaca, nisu izdržali veliku pozornost, a nova studija to naglašava. Utvrđeno je da suplementi, suprotno očekivanjima, nisu zaštitili općenito zdrave, sredovječne i starije osobe od prijeloma kostiju. Druge nedavne studije otkrile su da vitamin D neće spriječiti rak, bolesti srca, teške simptome COVID-a ili mnoštvo drugih bolesti.

“Stop. Prestani ga uzimati. Prestanite ga mjeriti, ako to radite radi prevencije neke veće uobičajene bolesti. Ne funkcionira”, rekao je dr. Steven Cummings, profesor emeritus medicine i epidemiologije na Sveučilištu California San Francisco, koji je koautor uvodnika u New England Journal of Medicine, koji je objavio najnovija otkrića.

Studija je nasumično rasporedila tisuće muškaraca u dobi od 50 i više godina i žena u dobi od 55 i više godina u jednu od četiri skupine kako bi se usporedio učinak vitamina D, sa ili bez ribljeg ulja, s placebo tabletama koje nisu sadržavale ni jedno ni drugo.

Istraživači su otkrili da nijedan dodatak nije imao značajan učinak na smanjenje broja prijeloma kod sudionika studije.

“Više ne znači nužno i bolje”, rekla je dr. JoAnn Manson, voditeljica preventivne medicine u Brigham and Women’s Hospital i viša autorica studije. “Otkrića pokazuju da su vam potrebne samo male do umjerene količine D za održavanje zdravlja kostiju.”

A ta preporučena količina, 600 do 800 dnevnih međunarodnih jedinica ili IU, za većinu odraslih osoba, može se lako dobiti zdravom prehranom bez dodataka jer je opskrba hranom u zemlji jako obogaćena vitaminima, rekao je Manson.

Manson je bio među mnogim znanstvenicima prije 12 godina koji su polagali velike nade u vitamin.

“Mislim da je vitamin D jedan od nutrijenata koji najviše obećava za prevenciju srčanih bolesti i raka, i čvrsto vjerujem u to,” rekla je u intervjuu za Globe 2010. godine.

“Ali dokazi”, rekla je u to vrijeme, “nisu daleko od uvjerljivih.”

Nakon toga, Manson i njezin tim započeli su jednu od najvećih studija o vitaminu D u zemlji, poznatu kao ispitivanje VITAL , koja je uključila 25 871 muškaraca i žena, te su ih pratili oko pet godina kako bi utvrdili unose li 2 000 IU dnevno vitamina D ili 1 gram ribljeg ulja, smanjio je rizik od razvoja dugog popisa zdravstvenih problema kod ljudi koji ranije nisu bolovali od ovih bolesti.

Najnovija otkrića o prijelomima kostiju proizlaze iz ispitivanja VITAL.

Ali u studiji VITAL, 20 posto sudionika bili su crnci, a istraživači su rekli da njihovi rezultati ne upućuju na bilo kakve razlike u učincima dodataka D na ishode prijeloma, bez obzira na rasu ili etničku pripadnost.

Ali postoji upozorenje. Cummings, Manson i drugi liječnici kažu da bi dodaci mogli biti potrebni ljudima koji žive u okruženjima s malo ili nimalo izloženosti sunčevoj svjetlosti, kao što su domovi za starije osobe, ili onima sa stanjima koja ometaju apsorpciju vitamina D, poput Crohnove bolesti ili celijakije, ili onih koji primaju lijekove za osteoporozu.

Druge studije i analize također su otkrile da suplementi imaju malo koristi, uključujući i za mentalno zdravlje.

“Malo je obeshrabrujuće, ali temelji na kojima je izgrađen vitamin D [dnevna preporučena doza] u početku su bili malo klimavi”, rekao je dr. Clifford Rosen, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Tufts i urednik časopisa The New England Journal of Medicine. S Cummingsom je koautor nedavnog uvodnika u časopisu o nestanku vitamina D.

Rosen je također bio član komisije Instituta za medicinu koja je 2011. izdala smjernice za vitamin D od 600 do 800 IU dnevno za većinu odraslih osoba. No Rosen je rekao da je od tada svjedočio sve većem broju studija koje su otkrile nedostatak dokaza da vitamin D sprječava mnoge ozbiljne bolesti.

Ipak, u vrijeme kada je panel izdao svoje smjernice, rekao je, postojala je samo jedna meta analiza nekoliko studija koja je sugerirala da je 800 IU učinkovito, a jedna studija iz 1992. izvijestila je da 1200 miligrama kalcija, zajedno s 800 IU D dnevno, smanjuje prijelomi kostiju kod starijih žena.

“Nije bilo puno dokaza ili super kontroliranih ispitivanja”, rekao je. “Ali to je ono što su svi koristili kao zlatni standard.”

Rosen je rekao da mu je teško uvjeriti mnoge svoje pacijente, pa čak i svoju suprugu, da ne moraju redovito ići na pretrage za nedostatak vitamina D.

U isto vrijeme, drugi liječnici se brinu da će pacijenti koji bi trebali uzimati dodatke prehrani protumačiti nova otkrića kao dopuštenje za izbacivanje hranjivih tvari.

“Treba li prosječna osoba uzimati suplement? Odgovor u ovoj studiji je ne,” rekla je dr. Michele Bellantoni, pridružena direktorica post-akutne i dugoročne skrbi u Johns Hopkins Bayview Medical Center. “Ali brinem se da će moji pacijenti s osteoporozom prestati uzimati svoje suplemente.”

Pacijenti s osteoporozom često uzimaju lijekove koji trebaju dodatke vitamina D i kalcija da bi ispravno djelovali, rekla je.

Bellantoni i drugi liječnici rekli su da su mnogi pacijenti rekli da su počeli uzimati vitamin D jer su čuli da ih može zaštititi od najtežih simptoma COVID-a.

Ali dva nedavna ispitivanja, uključujući Rosenovo, nisu otkrila nikakvu korist od dodataka vitamina D za pacijente hospitalizirane s COVID-om.

Sada, Manson, Brigham and Women’s liječnik koji je vodio značajna ispitivanja VITAL-a, završava ispitivanje kako bi utvrdio mogu li veće doze vitamina D za osobe s COVID-om ublažiti upalni odgovor tijela na infekciju i spriječiti hospitalizaciju.

Mnoge ozbiljne komplikacije COVID-a nastaju kada infekcija potakne imunološki sustav osobe da preplavi tijelo proteinima koji oštećuju organe.

Manson temelji svoju teoriju na nalazima iz jedne od svojih studija koja sugerira da bi vitamin D mogao smanjiti rizik od određenih autoimunih bolesti, kao što je reumatoidni artritis, jer su bolesti također karakterizirane upalom.

Očekuje da će ove jeseni izvijestiti o nalazima.

Dok su mnoge VITAL studije pokazale da dodaci vitamina D za općenito zdrave odrasle osobe ne smanjuju rizik od razvoja nekih uobičajenih bolesti, Manson je rekao da su također pokazale da uzimanje do 2000 IU dnevno nije štetno.

“Mislim da bismo trebali provoditi puno više vremena vani fizički aktivni umjesto da uzimamo tablete”, rekao je Manson.

Ali uz to, ona uzima 1000 IU D u dnevnom multisuplementu. Ona to radi, rekla je, “da zaštiti svoje oklade.”