Sam Bankman-Fried
Borna

Uhićenje Sama Bankman-Frieda nudi hladnu utjehu klijentima FTX-a

Tužitelji i regulatori ovog su tjedna tvrdili da je osnivač kripto mjenjačnice ukrao milijarde dolara od kupaca

Za mnoge kupce opečene vrtložnim kolapsom FTX-a, uhićenje osnivača Sama Bankman-Frieda pružilo im je priliku da nakratko odahnu — ali ne puno više.

Tužitelji i regulatori naveli su ovaj tjedan da je gospodin Bankman-Fried ukrao milijarde dolara od klijenata FTX-a u jednoj od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti. Velik dio novca, rekli su, podupirao je trgovačku tvrtku Alameda Research, također u velikom vlasništvu gospodina Bankman-Frieda.

“Bilo mi je drago to čuti”, rekao je korisnik FTX-a Mark Miller, nakon što je saznao za uhićenje gospodina Bankman-Frieda. “Ali još uvijek sam vrlo skeptičan. Ne znam što će biti od toga.”

G. Bankman-Fried pojavio se u utorak na sudu na Bahamima, gdje je vodio sada bankrotiranu kripto mjenjačnicu. Odbijena mu je puštanje na slobodu i zadržan je u zatvoru do 8. veljače, izvijestio je Wall Street Journal ranije . Komisija za vrijednosne papire i razmjenu i Komisija za trgovanje ročnicama robe također su ovaj tjedan podnijele tužbe protiv gospodina Bankman-Frieda.

G. Miller položio je 25.000 dolara na FTX prošle godine i, poput drugih, nije uspio izvući svoj novac. On i drugi kupci rekli su da se i dalje brinu da bi se gospodin Bankman-Fried mogao lako izvući ili da drugi povezani s FTX-om ili Alamedom možda neće biti pozvani na odgovornost.

“Volio bih ga vidjeti na sudu,” na javnom suđenju na kojem bi mogao biti pozvan na odgovornost, rekao je g. Miller, koji ima 67 godina i umirovljeni je direktor medicinske prodaje i marketinga. “Ali sumnjam da će se to dogoditi.”

Slučaj stečaja tvrtke sada je u tijeku, a otplata će vjerojatno biti komplicirana. Bilo je teško čak i utvrditi koliko novca FTX ima pri ruci, budući da tvrtka nije vodila točan popis svojih bankovnih računa, prema novom menadžmentu . Kampovi pojedinačnih investitora vjerojatno će se boriti jedni s drugima, a možda i s drugim stranama, kao što su FTX-ovi financijski podupiratelji, za svu imovinu koja je preostala.

Nova uprava FTX-a rekla je da radi na oporavku što je više moguće za dionike, uključujući kupce. John J. Ray, novi izvršni direktor, rekao je Kongresu ovaj tjedan da američki entitet FTX-a nije solventan.

“Pokušavamo vratiti novac kupaca što je prije moguće”, rekao je g. Ray zastupnicima u utorak . No opisao je ideju da će svim američkim kupcima biti vraćena sredstva kao “spekulativnu”.

Glasnogovornik gospodina Bankman-Frieda rekao je ovaj tjedan da on “razmatra sve svoje pravne mogućnosti.”

Milijuni Amerikanaca koji nikada nisu previše razmišljali o kriptovaluti okušali su se tijekom pandemije. Neki su voljeli uzbuđenje dnevnog trgovanja za brzu zaradu. Drugi su mislili da su išli sigurnijim putem parkirajući svoj novac kod kripto kompanija, uključujući FTX, koje su zauzvrat nudile visoke prinose.

FTX je pokrenut 2019., ali se brzo svrstao među najveće burze na svijetu, udvarajući se svakodnevnim ulagačima upadljivim oglasima. Još jedan privlačan igrač bio je sam g. Bankman-Fried, koji se pozicionirao kao milijarder koji je pro-regulativac i koji se bavi dobrotvornim akcijama u suprotnosti s Divljim zapadom kripto svijeta .

Elitni pedigre gospodina Bankman-Frieda — školovan na MIT-u, obučen u elektrani za kvantno trgovanje Jane Street Capital — natjerao je Douglasa Campbella da vjeruje da bi FTX bio prilično siguran, barem prema kripto standardima.

“Rano sam bio Samov veliki obožavatelj,” rekao je gospodin Campbell, koji ima 42 godine i ekonomist je u Virginiji. “Prije toga sam bio vrlo skeptičan prema kripto.”

G. Campbell je rekao da još uvijek ima desetke tisuća dolara zarobljenih na FTX-u. Kad je tvrtka propala, četiri noći nije mogao spavati.

Sada osjeća da ima neki osjećaj za pravdu – ali još uvijek ne očekuje da će dobiti velik dio svog novca natrag.

U podnescima ovog tjedna, američka regulatorna tijela rekla su da je g. Bankman-Fried od samog početka zlorabio novac klijenata, dopuštajući trgovačkoj tvrtki Alameda da potroši novac na rizična ulaganja i druge rizične oklade. Također je koristio novac kupaca za kupnju luksuznih nekretnina i davanje velikih političkih donacija, rekli su SEC i CFTC u svojim tužbama .

Prošlog mjeseca, kada su financijski problemi FTX-a postali javni i kada su korisnici požurili izvući svoj novac, g. Bankman-Fried pokušao ih je uvjeriti da je sve u redu . Američke vlasti su ovog tjedna rekle da on zna da nije.

Također ovaj tjedan, odvjetnici nove uprave FTX-a rekli su u podnescima stečajnog suda da je g. Bankman-Fried dopustio klijentima s Bahama da podignu svoj novac čak i nakon što su povlačenja za druge klijente obustavljena.

Dok je FTX propadao, g. Bankman-Fried dopustio je povlačenje gotovo 100 milijuna dolara u kriptovaluti od strane “otprilike 1500 pojedinaca i entiteta koji su navodno bili klijenti s Bahama”, prema odvjetnicima.

Calvin Tsai, 27-godišnji profesionalni investitor u Hong Kongu, rekao je da mu uhićenje g. Bankman-Frieda nije dalo nikakav osjećaj olakšanja.

“Vrlo sam racionalna osoba”, rekao je g. Tsai, koji je nekada bio vrhunski VIP klijent na FTX-u. “Ne mislim da bi kakva god kazna dobio bila od pomoći u tom pogledu.”

Gospodin Tsai imao je oko 1,3 milijuna dolara osobnih sredstava u FTX-u, što je činilo oko 20% njegove kripto imovine. 

Darragh Grove-White, 37-godišnji strateg digitalnog marketinga sa sjedištem u Kanadi, rekao je da ga uhićenje g. Bankman-Frieda nije utješilo. 

“Djelomično sam iznenađen što je trebalo toliko dugo da bude uhićen”, rekao je. “Također postoji dio mene koji… misli da on vjerojatno neće ni biti ozbiljno pozvan na odgovornost.”

G. Grove-White je rekao da ima digitalne tokene u vrijednosti od nekoliko stotina dolara zaglavljene na svom FTX računu i da ne očekuje da će ih dobiti natrag. Čak i uz nove detalje otkrivene ovog tjedna o unutarnjem funkcioniranju FTX-a i njegovom kolapsu, on ima mnogo pitanja bez odgovora. 

“Gdje je otišao novac?” G. Grove-White rekao je. “Kako se to dogodilo?”