putin-ocijeni-1063868176-1.webp
N1 Hrvatska

Analiza: Proglašenje ratnog stanja dokaz je da se Putinova ideja raspada

Vladimir Putin proglasio je izvanredno stanje u četiri anektirane regije u Ukrajini, dajući time kontrolu vojsci, a ruski general Sergej Surovikin priznaje da je situacija u Hersonu “teška” dok u toj regiji traju evakuacije u očekivanju ukrajinske protuofenzive

Rusija već funkcionira pod izvanrednim stanjem u regijama koje je ukrala Ukrajini, piše urednik vanjske politike Sky Newsa, Dominic Waaghorn.

Cenzura, pritvori, deportacije, ograničeno pravo na okupljanje, oduzimanje vlasništva, prisilni rad i sve još čega se možete sjetiti već se događa u Donjecku, Luhansku, Zaporižju i Hersonu.

Zapravo, situacija je još i gora od svega toga. Uzmimo samo deportaciju, piše Waaghorn. Američka vlada pretpostavlja da je u filtracijskim kampovima u Rusiju nestalo između 900.000 do čak milijun i pol Ukrajinaca. Njihova lokacija je nepoznata. Kad je riječ o pritvorima, Ukrajina tvrdi da je tisuće građana zatvoreno, mučeno ili nestalo tijekom ilegalne ruske okupacije.

Čemu, dakle, uvoditi izvanredno stanje?

Vladimir Putin je predsjednik koji po svaku cijenu mora izgledati snažno, a njegova pozicija trenutno trpi jedan udarac za drugim. Kao i sa svakim drugim diktatorom, slabost je smrtonosna.

Nakon ruskih povlačenja na području Donbasa, Putin je najavio aneksiju upravo tih teritorija koje je gubio.

Kada su Ukrajinci u zrak digli njegov dragocjeni Krimski most, naredio je osvetničke napade dronovima kojima je terorizirao stanovnike Kijeva i drugih ukrajinskih gradova.

Sada Ukrajinci osvajaju teritorije na jugu, i to do te mjere da je Putinov novi zapovjednik u Ukrajini, general “Armageddon” Surovikin, u sinoćnjem televizijskom intervjuu priznao da je situacija “napeta” za Rusiju i da će se uskoro morati donijeti “teške odluke”.