ocijeni-fraud-2.webp
Mislav

Otkrivena skupina koja je Europljanke prevarila za nekoliko milijuna eura

U jednoj od najvećih akcija protiv kibernetičkog kriminala u Europskoj uniji, španjolska policija uhitila je 16 osumnjičenika da su takozvanim ‘ljubavnim prijevarama’ prevarili više od dvadeset žena i od njih prikupili nekoliko milijuna eura.

Istraga je započela kada je žena iz španjolskog grada Alicantea prijavila da je nekoliko godina slala novac navodnom američkom vojniku kojeg je upoznala na internetskoj stranici za upoznavanje – ukupno mu je prebacila 835.000 eura, za što je potrošila sve svoje ušteđevine i čak uzela zajam.

Kada su kriminalisti krenuli u istragu, otkrili su da iza toga stoji dobro organizirana kriminalna skupina koju predvodi 27-godišnjak iz Nigerije, a sjedište im je na španjolskom otoku Majorci.

Bavili su se tipičnim internetskim ‘ljubavnim prijevarama’: na internetskim portalima za upoznavanje stvarali su lažne profile američkih vojnika na tajnim zadacima, pomoću kojih su tražili potencijalne žrtve, uglavnom neudate sredovječne žene, stjecali njihovo povjerenje, iskazivali im ljubav, obećavali sastanci itd, između toga su tražili novac s izgovorima da im treba za avionske karte, vraćanje dugova, zaštitu, mito…

Čak su angažirali zgodnog glumca da glumi vojnika i snima spotove. Zaljubljene usamljene žene su naravno zapele i slale novac na fiktivne račune u inozemstvo.

Španjolska policija kaže da je oštećeno najmanje 20 žena iz Njemačke, Italije, Španjolske, Finske, Luksemburga, Poljske, Litve, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske, a kibernetički kriminalci su im uzeli milijune eura. Kriminalisti tvrde da su u akciji nazvanoj Operation marine u potpunosti uništili spomenutu skupinu, te uhitili njezina vođu i još petnaestak članova.