hinge aplikacija
Mislav

Hinge: ‘Mi se bitno razlikujemo od Tindera’

Justin McLeod želi da Hinge postane najveća svjetska aplikacija za upoznavanje. Međutim, da bi to učinio, mora prestići vlastitu sestrinsku tvrtku Tinder. Govori o posebnostima Nijemaca i svojoj osobnoj ljubavnoj priči spremnoj za film.

Kada je Justin McLeod 2012. osnovao portal za upoznavanje Hinge, to je imalo veze s njegovom osobnom ljubavnom čežnjom, ali i s njegovom ovisnošću o alkoholu i drogama. Nije uspio u pokušaju da vrati svoju bivšu djevojku, za kojom je još uvijek tugovao, i bilo mu je teško sklapati nova poznanstva. Nedugo prije toga, na dan kad je diplomirao na Sveučilištu Harvard s poslovnom diplomom, zakleo se na alkohol i droge. Od tada je izbjegavao mjesta poput barova kako bi izbjegao ponovno iskušenje. Smatrao je da su portali za upoznavanje koji su postojali u to vrijeme, poput Matcha, staromodni jer nisu bili napravljeni za pametne telefone, a rijetko ih je tko u njegovoj blizini koristio. Stoga je odlučio razviti vlastiti portal za upoznavanje kao aplikaciju samo za pametne telefone i tako je nastao Hinge.

Naravno, McLeod nije bio sam s tom idejom, jer je Tinder izašao iste godine. A onda je Tinder, a ne Hinge, napravio revoluciju u svijetu spojeva. S konceptom koji je naglašavao izgled i koji se sastojao u predstavljanju korisnicima na njihovim mobilnim telefonima beskrajnog niza lica koja se stalno mijenjaju, a koja su mogli ocijeniti pozitivno ili negativno jednostavnim pokretom prsta udesno ili ulijevo.

U ranim su danima Hinge i Tinder bili “jezivo slični”, priznaje McLeod u intervjuu za FAZ, uključujući i gestu prelaska prstom. Gledajući kako Tinder juri, Hinge se sve više nalazio u ulozi kopije daleko uspješnijeg konkurenta. McLeod je na kraju bio prisiljen napraviti radikalan prekid. Godine 2016. potpuno je reorganizirao svoju tvrtku i odjednom je pozicionirao kao alternativu Tinderu. Kao portal koji želi okupljati ljude s ozbiljnim namjerama za uspostavu veze, čime se razlikuje od površnosti za koju se Tinderu često predbacuje.

“Najveća svijetla točka u portfelju”

38-godišnjem poduzetniku njegova strategija trenutačno ide jako dobro. Tinder je i dalje najveća platforma u Match grupi i čini više od polovice njezine prodaje, prošle godine oko 1,6 milijardi dolara. No Hinge je trenutno zvijezda u usponu u grupi i, prema Matchu, na putu je da ove godine okrene oko 300 milijuna dolara.

Bernard Kim, predsjednik Uprave matične tvrtke, prilikom predstavljanja najnovijih poslovnih rezultata u kolovozu Hinge je nazvao “najvećom svijetlom točkom u portfelju”. Sada želi ubrzati inozemno širenje, lansirajući Hinge na dva tržišta umjesto na jedno novo tržište po kvartalu kako je prethodno planirano, a McLeod kaže da bi se tempo mogao povećati. Usluga je dostupna u Njemačkoj nekoliko mjeseci. U međuvremenu, Tinderov rekord je pao. Šef utakmice Kim nije zadovoljan učinkom prodaje i rekao je da Tinderu trenutno nedostaje inovacija, za razliku od Hingea. Šefica Tindera Renate Nyborg iznenada je smijenjena u kolovozu nakon manje od godinu dana na dužnosti.

McLeod opisuje odnos između Hingea i Tindera u grupi Match “kao rivalstvo između braće i sestara”. Oba su ministarstva u konačnici pripadala jednoj obitelji, au nekim su područjima i djelovala zajedno.

Kada je riječ o razvoju proizvoda i marketingu, postoji konkurencija. McLeod ima ambicije za vodstvo u obitelji Match. Kaže kako bi Hinge jednog dana mogao donositi više prihoda od Tindera, pogotovo jer su njegovi korisnici spremniji platiti uslugu zbog nešto starije prosječne dobi i ozbiljnijih namjera u vezi. “Želim Hinge učiniti najvećom aplikacijom za upoznavanje na svijetu.”

Veće šanse za uspjeh od drugih aplikacija

Kao i obično u industriji, Hinge također slijedi takozvani freemium model. Ipak, usluga je besplatna u svom osnovnom obliku, ali morate dodatno platiti za određene značajke, što, međutim, radi samo manjina korisnika. Na primjer, postoje premium pretplate koje daju više opcija od osnovne usluge za filtriranje kandidata za spojeve prema određenim kriterijima, kao što su visina, politička pripadnost ili ima li netko djecu. Korisnici mogu kupiti virtualne ruže kako bi pokazali nekome da su posebno zainteresirani ili “pojačanje” kako bi svom profilu privremeno dali veću vidljivost.

Hinge se reklamira kao aplikacija koja je dizajnirana “za brisanje”, odnosno tvrdi da je toliko dobra u dejtanju da nakon kratkog vremena više nije potrebna jer je poslužila svrsi. Slogan se možda ne može shvatiti doslovno, a McLeod priznaje da mu gubitak kupaca nije cilj. Ali što je Hinge “učinkovitiji” u stvaranju odnosa, to su korisnici sretniji i s više entuzijazma pričaju svojim prijateljima o tome, što zauzvrat dovodi nove korisnike. I ta se učinkovitost s vremenom povećala. McLeod kaže da oni koji koriste Hinge imaju bolje šanse pronaći partnera nego na drugim aplikacijama ili u analognom životu. To bi bio rezultat ankete među korisnicima koji slijede reklamni slogan i kažu zbogom Hingeu.

Više od mnogih drugih servisa za upoznavanje, Hinge daje znanstveni štih. Aplikacija svaki dan svojim korisnicima predstavlja jednu osobu za koju smatra da je najkompatibilnija, a tvrdi da to radi pomoću algoritma Gale Shapely, čiji je istoimeni Lloyd Shapely prije deset godina dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

U svojoj srži, to je metoda kojom se dvije grupe optimalno slažu jedna s drugom za svakog pojedinca, spojevi su jedna od mnogih mogućih svakodnevnih upotreba. Hingeovi algoritmi oslanjaju se na opsežan materijal podataka koji se prikuplja od korisnika. To uključuje detaljne profile te također lajkove i komentare koji privlače pozornost na njihove pojedinačne elemente. Na primjer, Hinge koristi “upute” koje korisnicima omogućuju da otkriju nešto o sebi govoreći nešto poput “Upoznat ću te sa svojom obitelji kada . . .” dovršiti. Nakon što korisnici razmijene telefonske brojeve s drugom osobom, Hinge će ih pitati jesu li se upoznali i je li prošlo dobro. Takve se informacije zatim uključuju u buduće preporuke.

McLeod kaže da je Hinge imao uspješan početak u Njemačkoj. Tijekom nedavnog posjeta Berlinu i Hamburgu, međutim, primijetio je da je pristup orijentiran na podatke dočekan sa skepticizmom. “Svi s kojima sam razgovarao rekli su: Proces registracije je stvarno dug, želite imati puno informacija.” To je upravo ono što je namijenjeno, jer Hinge želi korisnike koji se trude sa svojim profilom. Ali očito McLeod smatra da je zamislivo udovoljiti Nijemcima po ovom pitanju. “Možda ćemo htjeti prilagoditi proizvod njemačkom tržištu.” “Obaramo rekorde svaki tjedan”

Kao i drugi portali za upoznavanje, i Hinge je osjetio posljedice pandemije korone. McLeod kaže da se posao ponovno pokrenuo u ljeto 2020. Za mnoge ljude ovo nije bilo vrijeme za zabave, već za sastanke s pojedincima, a time i za spojeve. Od tada se rast nastavio. Izvršni direktor Matcha Kim nedavno je rekao da spremnost ljudi da prvi put pokušaju izlaziti još uvijek nije na razini prije pandemije. S Hingeova gledišta, McLeod to ne može potvrditi: “Svaki tjedan obaramo rekorde.”

McLeodova prvotna samointeresna računica o razvoju Hingea kao neke vrste aplikacije za upoznavanje nije uspjela. Kaže da je imao nekoliko dobrih spojeva na Hingeu, ali ništa ozbiljno nije ispalo od toga. Umjesto toga, prije Hingeovog radikalnog rebrandinga 2016., ponovno se susreo s Kate, svojom bivšom djevojkom s koledža koju je jednom upoznao u analognom životu. S njom je danas u braku i ima dvoje djece.

Ovom “sretnom završetku” prethodila je dramatična priča koja će postati povod za holivudsku romansu. Godine 2015. McLeod je novinaru New York Timesa sjetno ispričala o Kate, koja sada živi u Švicarskoj i tamo se sprema udati za drugog muškarca.

Novinarka, koja je i sama imala propuštenu ljubav u životu, pozvala je McLeoda da učini veliku gestu i odleti u Švicarsku kako bi ponovno osvojio Kate. Jeste, a ispostavit će se da je Kate ionako sumnjala u njihovu vezu i razmišljala o otkazivanju njihovog vjenčanja. Raskinula je zaruke i vratila se u Ameriku s McLeodom. Cijela je priča predstavljena u tjednoj kolumni o modernoj ljubavi The New York Timesa, Moderna ljubav, a kasnije je pretočena u film kada je Amazon napravio televizijsku seriju od niza ovih kolumni za svoju video uslugu. McLeodovu ulogu tumačio je Dev Patel (“Slumdog Millionaire”).