Lens je alat za prepoznavanje slikovnog materijala odnosno pretraživanje slika koji je Google prvi put ponudio kao aplikaciju za pametne telefone 2017. godine, a kasnije ga integrirao u svoj Chrome, najkorišteniji web preglednik na svijetu. Kada desnom tipkom miša kliknete fotografiju ili sliku u Chromeu, u izborniku s opcijama pojavljuje se i “Use Lens”

Do sada je Google nudio i namjensku tražilicu sa slikama i fotografijama, koja je korisniku omogućavala da umjesto ključnih riječi učita fotografiju u tražilicu (ili zalijepi poveznicu na nju u polje za pretraživanje), ali to je bilo na namjenskom Googleu Images podportalu ili na web adresi images.google.com.

Funkciju navedene tražilice sada je u potpunosti preuzeo Lens, koji je Google očito smatrao dovoljno važnim da dobije stalno mjesto na Googleovoj početnoj stranici:

Kako radi? Kada kliknemo na ikonicu Lens alata, otvara se izbornik koji nam omogućuje pretraživanje web adresom fotografije koju želimo provjeriti ili pronaći sličnu po fotografiji koju učitamo s osobnog računala:

Zanimalo nas je gdje je korištena fotografija kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njemačkog kancelara Olafa Scholza koju smo objavili u članaku Kraj njemačkog sna. Google nam je pokazao rezultate:

Google je izbacio niz sličnih slika, ali ispalo je da smo jedino mi upotrijebili ovu sliku 🙂 Probajte vi.