ocijeni-coca-plat-2.webp
Mislav

Kolumbija je oborila vlastiti rekord u proizvodnji koke

Kolumbija je povećala uzgoj koke, glavnog sastojka kokaina, za čak 43 posto, navodi se u novom izvješću Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC). Lani su se površine na kojima se uzgaja kakaovac proširile na enormnih 204.000 hektara.

Kolumbija je najveći proizvođač kokaina na svijetu, a prošle je godine oborila i vlastiti rekord budući da UNODC nije zabilježio tako veliku proizvodnju koke od 2001. godine, kada je počeo sustavno prikupljati podatke o njoj, javlja britanski BBC.

Nakon što su se prije nekoliko godina smanjile, površine za uzgoj koke u zemlji su se između 2020. i 2021. povećale sa 143.000 na 204.000 hektara, što je povećanje od 43 posto.

Proizvodnja koke posebno cvjeta u područjima na sjeveroistoku Kolumbije uz granicu s Venezuelom i na jugozapadu uz granicu s Ekvadorom, kao i u područjima s lakim pristupom moru, napominje UN i dodaje da naoružane bande, trgovci drogom a proizvođači tamo rade ruku pod ruku.

Uzgoj koke ugrožava biološku raznolikost

UNODC također upozorava da uzgoj koke ugrožava bioraznolikost Kolumbije i dovodi do krčenja šuma. Otprilike polovica plantaža koke nalazi se u zaštićenim područjima poput šumskih rezervata.

Novoizabrani ljevičarski kolumbijski predsjednik Gustavo Petro opisao je rat protiv droge kao neuspjeh.

Umjesto toga, najavljuje holističkiji pristup, nastojeći bolje regulirati sektor i proširiti programe za zamjenu ilegalnih usjeva legalnim. Kolumbija već godinama pokušava uvjeriti farmere da odustanu od uzgoja koke, no obećanja o poticajima i subvencijama dosad se nisu ostvarila, piše BBC.

Vlasti su do 2015. godine pokušavale ograničiti uzgoj koke, između ostalog, i prskanjem iz aviona, no tada je sud odlučio da herbicid koji koriste može uzrokovati rak i zagađivati ​​tlo, pa su s tim morali prestati.