haiti-kolera-2.webp
Mislav

Ujedinjeni narodi upozoravaju na porast slučajeva kolere na Haitiju

Od četvrtka do nedjelje broj zaraženih porastao je s 1000 na gotovo 2000, a dosad je umrlo 40 ljudi. Haićanske vlasti traže pomoć međunarodne zajednice.

Humanitarna koordinatorica UN-a za Haiti, Ulrika Richardson , upozorila je u utorak da broj infekcija kolerom na Haitiju i dalje raste i da je potrebna brza intervencija kako bi se suzbila epidemija. Od prošlog četvrtka do nedjelje broj zaraženih porastao je s 1000 na gotovo 2000, a dosad je umrlo 40 ljudi.

“Do prije nekoliko dana rast zaraza je bio postupan, a sada je brzina porasta alarmantna. Kolera može biti smrtonosna, ali se može spriječiti i liječiti. Ali potrebna je brza akcija”, rekao je Richardson, pohvalivši lokalne vlasti, potporu UN-a i nevladinih organizacija. Dok interveniraju, i dalje se suočavaju s nestašicom čiste vode i goriva zbog bandi koje blokiraju luku u glavnom gradu Port-au-Princeu.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da je polovica novih slučajeva kolere kod djece mlađe od 14 godina. Nedostatak hrane također je problem, a Richardson izvještava da je u centrima za liječenje vidio djecu koja su bila toliko pothranjena da medicinsko osoblje nije moglo pronaći IV liniju.

Bolest se vratila početkom listopada

Na Haitiju je epidemija kolere 2010. godine suzbijena tek prije tri godine, a bolest se vratila početkom listopada ove godine. Haićanske vlasti traže pomoć međunarodne zajednice jer ne mogu kontrolirati ni zdravstvenu ni sigurnosnu situaciju u zemlji. Očekuje se da će Vijeće sigurnosti UN-a uskoro raspravljati o ovlaštenju međunarodnih snaga sigurnosti.

Prosvjednici prosvjeduju protiv vladinog odbijanja međunarodnih vojnih snaga.  FOTO: Richard Pierrin/AFP
Prosvjednici prosvjeduju protiv vladinog odbijanja međunarodnih vojnih snaga. FOTO: Richard Pierrin/AFP

 

Nasilje na Haitiju progutalo je cijelu zemlju nakon atentata na predsjednika države Jovenela Moisea 2021. godine. U utorak je netko pokušao ubiti poznatog novinara lista Le Nouvelliste i radio postaje Magik9, Robersona Alphonsa . Napadači su pucali na njegov automobil, no Alphonse je preživio napad, iako je bio teško ozlijeđen.

Policija je u utorak otkrila tijelo novinara Garryja Tessa koji je nestao nekoliko dana. Policija ne može otkriti ubojice ili napadače, no zna se da su novinari na meti uličnih bandi. Dvije su ubijene prije mjesec dana, još dvije u siječnju, a haićanska vlada traži hitno raspoređivanje međunarodnih snaga sigurnosti.

Velika banda već mjesec dana blokira luku iz koje se ne mogu opskrbiti gorivom. Banda zahtijeva ostavku premijera Ariela Henryja . Benzinske postaje su zatvorene, banke i trgovine rade sporadično, nedostaje pitke vode, a Unicef ​​ne može opskrbiti domove zdravlja zbog blokade luke.