lecanemab
Mateja

Lecanemab: Obećavajući lijek za Alzheimerovu bolest treba ispitati u pogledu sigurnosti

Lijek lecanemab dugo se očekuje jer umjereno usporava napredovanje bolesti bez mnogo tretmana

Eksperimentalni lijek za Alzheimerovu bolest umjereno je usporio učinke bolesti, ali je bio povezan sa sigurnosnim rizicima pacijenata koji zahtijevaju duža klinička ispitivanja, prema studiji objavljenoj u utorak navečer.

Studija, objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, otkrila je da je lijek koji su razvili Eisai iz Tokija i Biogen iz Cambridgea, Massačusets, smanjio ključni marker Alzheimerove bolesti, amiloid beta protein, te da su pacijenti koji su primili lijek uspjeli bolje na kognitivnim i fizičkim mjerama od placebo skupine. Tvrtke su financirale studiju.

No detaljni rezultati također su zaključili da je lijek, lekanemab, bio povezan s “nuspojavama” i zahtijeva dodatna istraživanja.

Marwan Sabbagh, neurolog s Neurološkog instituta Barrow i koautor studije, opisao je dva smrtna slučaja pacijenata koji su izazvali zabrinutost o sigurnosti lijeka prije prezentacije u utorak. “Uzročnost s lekanemabom je malo teška”, rekao je, napominjući da su oba pacijenta, 65-godišnja žena i 87-godišnji muškarac, imali temeljne zdravstvene probleme. Iako je stopa krvarenja mozga bila niska, rekao je, rizik se povećava s lijekovima za sprječavanje zgrušavanja krvi.

“To bi mogao biti relativni rizik kojim se treba upravljati”, rekao je na konferenciji o kliničkim ispitivanjima Alzheimerove bolesti u utorak navečer.

Eisai je potvrdio dvije smrti u utorak navečer i zanijekao da su povezane s drogom.

Lekanemab se pojavio kao predvodnik u klasi lijekova koji nastoje ukloniti nakupine proteina u mozgu zvanog amiloid beta, za koji istraživači već dugo sumnjaju da ima ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti. Uprava za hranu i lijekove odluku o ubrzanom odobrenju lijeka trebala bi donijeti već u siječnju. To bi se moglo pretvoriti u nagradu od više milijardi dolara za liječenje progresivno iscrpljujuće bolesti koja pogađa 6 milijuna Amerikanaca i za koju ima samo nekoliko odobrenih terapija.

“To su najbolji podaci koje smo vidjeli za Alzheimerovu bolest u ključnom ispitivanju”, rekao je Myles Minter, biotehnološki analitičar Williama Blaira, o početnim rezultatima objavljenim u rujnu.

Pozitivni rezultati Lecanemaba uslijedili su nakon kontroverze oko drugog lijeka koji su razvili Eisai i Biogen, aducanumaba . Taj lijek, poznat pod robnom markom Aduhelm, odobrila je FDA prošle godine unatoč proturječnim podacima o njegovoj učinkovitosti. Aduhelm je komercijalno propao nakon što je Medicare odbio uvelike nadoknaditi troškove.

“Ovo je nedvosmisleno pozitivno kliničko ispitivanje”, rekao je Gil Rabinovici, neurolog sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, priznajući da postoji “potencijalno ozbiljna sigurnosna zabrinutost koja će zahtijevati razgovor s pacijentima”. Ipak, dodao je, “po prvi put u više od jednog stoljeća, promijenili smo tijek Alzheimerove bolesti, a to je sjajna vijest za područje i što je najvažnije za pacijente.”

Biogenovo sjedište u Cambridgeu, Massachusetts 

Lekanemab je dizajniran da djeluje uklanjanjem nakupina sićušnih proteina poznatih kao amiloidi iz mozga, a studija je pokazala da su pacijenti iskusili veću kumulativnu korist što su dulje bili na lijeku. Ipak, unatoč ranom uspjehu lijeka, neki stručnjaci i dalje su skeptični da je ciljanje ovih amiloida ključno za liječenje Alzheimerove bolesti. Ovog mjeseca Roche je objavio razočaravajuće rezultate svog lijeka protiv amiloida.

Matthew Schrag, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, rekao je da je ispitivanje lekanemaba bilo dobro osmišljeno i da je pokazalo snažne statističke rezultate na kognitivnom mjerenju. No, sumnjao je da će lijek izazvati vidljivo poboljšanje kod mnogih oboljelih, te je primijetio da lijek može izazvati značajne nuspojave.

“Brinem se da bi svaka manja korist mogla biti isprana praktičnim poteškoćama života s lijekom i znatnim rizicima povezanim s uzimanjem lijeka”, rekao je u intervjuu.

Eisai i Biogen izvijestili su da su pacijenti u ispitivanju doživjeli oticanje mozga i krvarenje, za koje se zna da su komplikacije lijekova protiv amiloida, ali su tvrtke rekle da su stope bile unutar očekivanja. Zabrinutost oko sigurnosti lijeka, međutim, pojačana je zbog smrti dva pacijenta.

U nedjelju je časopis Science izvijestio da je pacijent koji je uzimao lekanemab preminuo nakon što je doživio moždani udar i primao lijek za razbijanje krvnih ugrušaka. To je uslijedilo nakon prošlomjesečnog izvješća Stat Newsa da je još jedan pacijent u ispitivanju umro dok je uzimao razrjeđivač krvi. Obje smrti navodno su proizašle iz stanja u kojem se amiloid veže na krvne žile u mozgu i čini ih osjetljivijima na pucanje.

Istraživački analitičari investicijske banke UBS pitali su se hoće li smrtni slučajevi dovesti do ograničenja FDA-e za pacijente koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, za koje se procjenjuje da bi mogli činiti čak 20 posto pacijenata s Alzheimerom.

Libby Holman, glasnogovornica Eisaija, rekla je da su pacijenti koji su umrli imali temeljna medicinska stanja i rizike, uključujući i lijekove koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, koji su doprinijeli njihovoj smrti. “Eisaieva je procjena da se smrtni slučajevi ne mogu pripisati lekanemabu”, rekla je, dodajući da su stope smrti od krvarenja u mozgu bile 0,1 posto za pacijente iu skupini koja je primala placebo iu liječenoj skupini.

Unatoč nepoznanicama o rizicima i koristima lekanemaba, on ostaje privlačan za pacijente koji boluju od Alzheimerove bolesti željni bilo kakve opcije da uspori njegove degenerativne učinke i pridonese pronalaženju lijeka.

Hugh Courtney, 59-godišnji ekonomist kojemu je rano dijagnosticirana Alzheimerova bolest, rekao je da se osjeća sretnim što je sudjelovao u kliničkom ispitivanju iako nije siguran koliko je imao koristi.

“Teško je reći koliko se toga promijenilo, iskreno”, rekao je o infuzijama lekanemaba koje prima otprilike dva puta mjesečno. Ipak, rekao je, “to mi je dalo osjećaj svrhe, konkretan način da pomognem.”