ocijeni-canabis-1.webp
Mislav

Njemačka je poduzela prve korake prema legalizaciji kanabisa

Njemačka vlada poduzela je prve korake prema konačnoj legalizaciji kanabisa, čime je ispunila jedno od predizbornih obećanja. Prema novom zakonu, osobe starije od 18 godina smjele bi kupiti i posjedovati do 20 grama kanabisa.

Njemačka planira dekriminalizirati kupnju i posjedovanje malih količina marihuane , u skladu s izbornim obećanjem koalicije lijevog centra predvođene kancelarom Olafom Scholzom.

O glavnim točkama predloženih zakonskih izmjena, koje je predstavio ministar zdravstva Karl Lauterbach, još se raspravlja u nadležnim ministarstvima, prenosi njemačka tiskovna agencija DPA .

Osobe starije od 18 godina trebale bi smjeti uzgajati do dvije biljke za osobnu upotrebu i posjedovati do 20 grama kanabisa. Prema planovima, količina opojne supstance THC u biljkama ne bi smjela prelaziti 15 posto, a u načelu kanabis više ne bi bio zakonski klasificiran kao ilegalna droga.

Čak i oni mlađi od 18 godina koji konzumiraju kanabis bili bi izuzeti od kazne, ali bi im službe za mlade u takvim slučajevima mogle naložiti pohađanje preventivnih tečajeva, a kanabis bi im bio oduzet. Trebalo bi odrediti i dopuštene lokacije prodavaonica kanabisa koje bi trebale biti dovoljno udaljene od škola i drugih ustanova za djecu i mlade.

Prije mjesec dana njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da bi kanabis mogao biti dekriminaliziran već iduće godine, ali da zakon vjerojatno neće stupiti na snagu prije 2024. Vlada bi trebala predstaviti nacrt zakona krajem ove godine ili početkom sljedeće godine.

Ministar zdravstva Lauterbach također je procijenio da oko četiri milijuna odraslih osoba koristi kanabis u Njemačkoj, s organiziranim kriminalom i crnim tržištem koji su sada uključeni.