chatbot openai
Mislav

Objašnjenje: ChatGPT – što je OpenAI chatbot i za što se koristi?

Korištenje umjetne inteligencije (AI) u novim tehnologijama i dalje brzo napreduje. OpenAI sa sjedištem u San Franciscu učinio je svoju najnoviju kreaciju, ChatGPT chatbot, dostupnim za besplatno javno testiranje. Chatbot je aplikacija dizajnirana da oponaša ljudski razgovor na temelju korisničkih upita.

U roku od tjedan dana od predstavljanja ChatGPT-a, više od milijun korisnika pokušalo je natjerati alat da govori, prema Samu Altmanu , suosnivaču i izvršnom direktoru OpenAI-ja.

TKO JE VLASNIK OPENAI-A I JE LI ELON MUSK UKLJUČAN?

OpenAI, tvrtku za istraživanje i razvoj, osnovali su kao neprofitnu organizaciju 2015. godine investitor iz Silicijske doline Sam Altman i milijarder Elon Musk , a privukla je sredstva od nekoliko drugih, uključujući rizičnog kapitalista Petera Thiela. U 2019. grupa je stvorila povezani profitni subjekt za preuzimanje vanjskih ulaganja.

Musk, koji je i dalje zaokupljen svojim remontom tvrtke za društveno umrežavanje Twitter , napustio je odbor OpenAI-ja 2018., ali se uključio sa svojim stavom o virusnom fenomenu, nazvavši ga “strašno dobrim”.

Musk je kasnije tweetao da je pauzirao pristup OpenAI-ja Twitterovoj bazi podataka nakon što je saznao da ga tvrtka koristi za “treniranje” alata.

Početni razvoj uključivao je ljudske AI trenere koji su modelu osiguravali razgovore u kojima su igrali obje strane – korisnika i AI pomoćnika. Verzija bota dostupna za javno testiranje pokušava razumjeti pitanja korisnika i odgovara detaljnim odgovorima koji nalikuju ljudskom tekstu u razgovornom formatu.

ZA ŠTO SE MOŽE KORISTITI?

Alat poput ChatGPT-a mogao bi se koristiti u stvarnim aplikacijama kao što je digitalni marketing, stvaranje online sadržaja, odgovaranje na upite korisničke službe ili, kako su neki korisnici otkrili, čak i za pomoć u otklanjanju pogrešaka koda.

Bot može odgovoriti na širok raspon pitanja oponašajući ljudske stilove govora.

JE LI PROBLEMATIČNO?

Kao i kod mnogih inovacija koje pokreće AI , ChatGPT ne dolazi bez sumnje. OpenAI je priznao tendenciju alata da odgovori “odgovorima koji zvuče uvjerljivo, ali netočnim ili besmislenim”, što je problem za koji smatra da ga je teško riješiti.

AI tehnologija također može ovjekovječiti društvene predrasude poput onih oko rase, spola i kulture. Tehnički divovi, uključujući Alphabet Inc. Google i Amazon.com ranije su priznali da su neki od njihovih projekata koji su eksperimentirali s umjetnom inteligencijom bili “etički opasni” i imali ograničenja. U nekoliko tvrtki ljudi su morali uskočiti i popraviti haos AI .

Unatoč tim zabrinutostima, istraživanje umjetne inteligencije ostaje privlačno. Ulaganja rizičnog kapitala u razvojne i operativne tvrtke za umjetnu inteligenciju porasla su prošle godine na gotovo 13 milijardi dolara, a 6 milijardi dolara slilo se do listopada ove godine, prema podacima PitchBooka, tvrtke iz Seattlea koja prati financiranje.