ocijeni-kurtz-gU6dECI3qn.webp
Borna

Nova snimka: Kurtz tvrdi da nije kriv za brojne afere – optužuje bivšeg suradnika

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz snimkom telefonskog razgovora brani se od optužbi svog bivšeg prijatelja Thomasa Schmida koji traži status krunskog svjedoka.

Schmid je, kako je vidljivo iz protokola saslušanja koji je dostavljen javnosti, Kurca optužio da je od njega tražio da preuzme odgovornost za aferu oko malverzacija u Ministarstvu financija.

Kurtz je negirao sve te optužbe, a nakon što se oglasio javnosti na Facebooku, njegov odvjetnik predao je tužiteljstvu snimku telefonskog razgovora sa Schmidom, nakon što je protiv njih pokrenuta istraga.

Naime, radi se o plaćanju lažnih istraživanja i reklama u korist Narodne stranke Austrije (OVP) i Kurca novcem Ministarstva financija u kojem je Schmid bio glavni tajnik.

Schmid je, tražeći status krunskog svjedoka, tvrdio da je Kurtz tako naredio.

U videu koji je nastao 18. listopada prošle godine, dan prije sastanka za koji Schmid tvrdi da ga je Kurtz natjerao da preuzme krivnju, kaže da Kurtz nije dao nalog za oglase i istraživanje, odnosno plaćanje od proračun Ministarstva.

Naime, Schmid u tom razgovoru optužuje Sabine Beinschab, koja je radila u istraživačkom institutu Karmasin, za izdavanje duplih računa.

Kurtz je u tom razgovoru više puta rekao da ne razumije priču oko plaćanja istraživanja i reklama iz proračuna ministarstva, jer to nije dao kao nalog, na što je Schmid rekao da je to izmišljeno od strane Tužiteljstva.

Telefonski razgovor, koji tajno snimam, sada dovodi u pitanje izjavu Schmida, koji je iznio i optužbe na račun drugih vodećih političara iz redova OVP-a.