sobna-biljka.webp
Mislav

Sobne biljke genetski modificirane za smanjenje onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru

Dok obične sobne biljke imaju mali učinak na onečišćenje, dvije su tvrtke razvile genetski modificirane pothos biljke koje bi mogle imati veći utjecaj

Postoje dvije genetski modificirane verzije obične sobne biljke poznate kao pothos dizajnirane da poboljšaju njezinu sposobnost smanjenja onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru .

U Kanadi Origen Air već prodaje sustave za pročišćavanje zraka koji sadrže GM pothos. A u SAD-u, Neoplants planira početi prodavati još jedan GM pothos potrošačima krajem 2023. godine.

Zagađenje unutarnjeg zraka od kuhanja, čišćenja i materijala sve je veća briga . Još 1989. NASA-ina studija otkrila je da biljke stavljene u zatvorene komore koje sadrže vrlo visoke razine …

uobičajeni zagađivači zraka u zatvorenim prostorima kao što su benzen i formaldehid – koji mogu uzrokovati rak – mogli bi smanjiti razine tih zagađivača.

Stoga je Stuart Strand sa Sveučilišta Washington u Seattleu odlučio poboljšati moć zlatnog pothosa (Epipremnum aureum ) u smanjenju zagađenja dodavanjem zečjeg gena za jetreni enzim koji razgrađuje širok raspon zagađivača. Ovaj je pristup nekoliko puta pojačao učinak, ali unatoč tome, Strand je zaključio da bi bio potreban ventilator za kretanje zraka preko biljaka kako bi se napravila značajna razlika.

Ovaj GM pothos sada se prodaje u Kanadi kao dio sustava za pročišćavanje zraka za uredske zgrade koji kombiniraju visokoučinkovite filtre čestica zraka (HEPA) sa staklenom komorom koja sadrži GM pothos. Origen Air prodaje ove sustave od drugog kvartala 2022., kaže izvršna direktorica Susan Blanchet.

Sada je nova tvrtka pod nazivom Neoplants stvorila još jedan GM pothos s opsežnijim izmjenama. Ima dva dodana gena iz bakterija kao i dodatne kopije nekih gena same biljke. To mu omogućuje razgradnju benzena, formaldehida, toluena, etilbenzena i ksilena, kaže tvrtka.

Testovi provedeni u suradnji sa Sveučilištem Lille u Francuskoj sugeriraju da su biljke 30 puta bolje u uklanjanju tih zagađivača zraka od najboljih biljaka koje je testirala NASA, kaže Patrick Torbey iz Neoplantsa. Tvrtka je danas objavila rad koji opisuje svoj rad, ali ga nije predala znanstvenom časopisu.

“Ovaj novi papir izgleda prilično dobro”, kaže Strand. Nije moguće izravno usporediti učinkovitost njegovog GM pothosa s onim Neoplants jer su rađeni različiti testovi, kaže on.

Prethodne studije pokazale su da je dio učinka smanjenja onečišćenja koji se vidi u nekim eksperimentima posljedica bakterija na biljci ili u tlu, a ne samo na biljkama. Dakle, Neoplants je također izolirao dva soja bakterija koje čiste zagađivače i razvio ih tako da budu još učinkovitiji. Planira prodavati GM pothos zajedno s bakterijama u tlu.

Strand je skeptičan prema ovom pristupu. Teško je održavati populaciju bakterija i ne postoji jednostavan način da se utvrdi izumire li, kaže. “S biljkom ih možeš vidjeti.”

Ostaje nejasno hoće li pothos i bakterije Neoplantsa napraviti bilo kakvu razliku u stvarnom domu. Ali Torbey kaže da tvrtka postavlja istraživački centar u blizini Pariza koji će uključivati ​​dvije “spavaće sobe” za testiranje.

Ljudi u SAD-u zainteresirani za kupnju Neoplants pothosa sada mogu dodati svoja imena na listu čekanja, kaže Torbey, a tvrtka ih planira početi prodavati krajem 2023. godine.

Neoplants pothos tek treba biti odobren za prodaju u SAD-u, ali tvrtka je uvjerena da će dobiti odobrenje zahvaljujući nedavnim izmjenama američkih propisa koji reguliraju genetski modificirane biljke. “Vrlo je jednostavno”, kaže Torbey.

GM pothos samo je početak za Neoplants, kaže on. Tvrtka planira modificirati i druge vrste sobnih biljaka.