romina-ocijeni-1063868176-1440x965.webp
Mislav

U novoj švedskoj vladi o okolišu će brinuti 26-godišnjakinja

Novi švedski premijer Ulf Kristersson imenovao je danas nove ministre svoje vlade koja osim njega ima 23 člana. U njoj će biti i 26-godišnja Romina Pourmokhtari, koja će biti ministrica klime i okoliša, prenose strane novinske agencije. Predstavljajući imena novih ministara u Saboru, premijer je istaknuo kako je cilj nove vlade ujedinjenje zemlje.

Namjeravam formirati vladu za sve koji ovdje žive”, naglasio je Kristersson. Ujedno je najavio da nas čekaju teška vremena s brojnim krizama. “Situacija je ozbiljna i mogla bi se pogoršati”, upozorio je.

Novu vladu, koju nakon izbora 11. rujna čine Umjerena stranka, demokršćani i liberali, danas će službeno potvrditi švedski kralj Karlo XVI. Gustav .

Romina Pourmokhtari dosad je najmlađa švedska ministrica i jedna od pet članica nove vlade iz redova liberala. Ima iranske korijene i vođa je Mladih liberala.

U novoj će vladi biti 12 ministara iz premijerove konzervativne Umjerene stranke, a šest će ih dolaziti iz redova demokršćana.

Novi ministar vanjskih poslova bit će iskusni konzervativni političar, bivši ministar useljeništva Tobias Billström . Čelnik demokršćana Ebba Busch preuzet će resor energetike i gospodarstva, a bit će i potpredsjednik vlade. Čelnik Liberalne stranke Johan Pehrson bit će ministar tržišta rada i integracije.

Među prvim zadacima kojima će se novi vladin tim morati pozabaviti su ulazak u NATO, koji blokira Turska, te predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine.