ergey Skvortsov i Elena Koulkova
Mislav

Uhićenje para u Švedskoj baca svjetlo na Putinovu špijunsku mrežu

Sergey Skvortsov i Elena Koulkova "izgledali su kao svi ostali" sve dok policija nije upala u njihov dom na dobrostojećem otoku Varmdo

U mjesecima prije nego što su prestali objavljivati ​​novosti na ruskim društvenim medijima, Sergey Skvortsov i Elena Koulkova činili su se zadovoljni svojim životom u Švedskoj. Na jednoj slici snimljenoj 2013. nasmiješeni su pred kamerom dok su zajedno plesali.

Skvortsov (59) i Koulkova (58) iz Moskve su se 2015. nastanili u Saltsjo-Boou, bogatom području na otoku Varmdo u Stockholmskom arhipelagu, nakon što su osigurali prebivalište u Švedskoj. “Činili su se poput svih ostalih u okolici, razgovarali su o vrtlarenju i uvijek su nas pozdravljali prijateljski”, rekao je jedan susjed ovaj tjedan.

Međutim, oko 6 sati ujutro u utorak, dva helikoptera Black Hawk su se obrušila i elitna policija spustila se užetom i ušla u vilu kroz prozore. Operacija je bila osmišljena da traje samo minutu, rekla je policija. Policajci su djelovali brzo kako bi spriječili par da ima vremena “baciti vodu u WC ili uništiti računala”, objasnio je Stefan Hector, šef nacionalne policijske uprave.

Slučaj je produbio zabrinutost da bi Švedska mogla biti slaba karika za špijunski program Moskve dok se Stockholm pridružuje savezu, za koji se nada da će završiti sljedeće godine ako Mađarska i Turska povuku svoj prigovor.
 
Tony Ingesson, pomoćnik predavača analize obavještajnih podataka na Sveučilištu Lund, rekao je da je par najvjerojatnije radio u ime Rusije, ako su doista špijuni. “Naravno, to ne mogu sa sigurnošću reći”, rekao je. Rekao je da se njihovo uhićenje može objasniti “pojačanom obavještajnom aktivnošću i pojačanom budnošću”.
 
Skvorcov, koji se nalazi u pritvoru, optužen je za obavljanje “teške nezakonite špijunske aktivnosti” tijekom najmanje deset godina. Koulkova, koja je puštena uz jamčevinu, navodno mu je pomagala. Oni su odbacili optužbe.
 
Policija je rano ujutro izvršila raciju u kući u Saltsjo-Boou, bogatom području u Stockholmskom arhipelagu
Policija je rano ujutro izvršila raciju u kući u Saltsjo-Boou, bogatom području u Stockholmskom arhipelagu
Policija vjeruje da je Skvortsov koristio svoju tehnološku tvrtku za špijuniranje osjetljivih meta. Međutim, novine Aftonbladet tvrde da je “pravi principal” ove tvrtke, koja je imala promet do 30 milijuna kruna (2,38 milijuna funti) godišnje, bio Rus s iskustvom u vojnoj obavještajnoj službi GRU koji je imao čin od pukovnika.
 
Prema Aftonbladetu, Tomas Malmlof, istraživač na Švedskom obrambenom istraživačkom institutu, otkrio je vezu između direktora tvrtke i ruske obavještajne službe prošlog proljeća kada je bio na vladinom zadatku da istraži ruske korporativne interese u Švedskoj.
 
“Imamo informacije da je osoba s istim imenom protjerana iz Francuske jer je pripadala GRU-u, a postoje i intervjui u kojima je čovjek s istim imenom unutar obavještajne službe”, rekao je Malmlof. “Postoji mnogo dokaza da se radi o istoj osobi.”
 
Uhićenja Skvortsova i Koulkove uslijedila su nakon pritvaranja dvojice braće iz Irana, koji su ovog mjeseca optuženi za navodnu špijunažu za Rusiju. Braća su se pojavila pred sudom u Stockholmu na jučerašnjem suđenju.
 
Skvortsov i Koulkova nekoć su bili aktivni na ruskim društvenim mrežama. Objavljivali su slike obitelji na skijanju u Norveškoj, ispijanju šampanjca ili posjetu kazalištu La Scala u Milanu. Međutim, 2013. to je naglo prekinuto, otprilike u vrijeme kada su optuženi da su počeli špijunirati Švedsku.
 
Koulkova je studirala na Fakultetu računalne matematike i kibernetike Moskovskog državnog sveučilišta, a Skvortsov je bio student Moskovskog instituta za elektroenergetiku. Priča se da je radio u IT-u za brojne velike švedske tvrtke.
Vjenčali su se 1994. i imaju 20-godišnjeg sina, koji je prijavljen da živi s njima u Saltsjo-Boou, prema službenim dokumentima. Koulkova također ima kćer iz prethodnog braka koja živi na području Stockholma.
 
Prema izvješćima, prvi su put privukli pažnju švedskih vlasti 2016., kada je službena porezna agencija izrazila zabrinutost oko jedne od Skvorcovljevih kompanija zbog navodnog neplaćenog poreza na dohodak od kupnji od nekoliko milijuna kruna.
 
Policija je brzo djelovala kako bi spriječila par da uništi bilo kakve dokaze
Policija je brzo djelovala kako bi spriječila par da uništi bilo kakve dokaze
U slučaju Peymana Kia, 42, i njegovog brata Payama, kaže se da su obojica radili na nizu državnih funkcija, uključujući Ured za posebne nabave, najosjetljiviji dio švedske vojne obavještajne agencije.
 
Tužitelji vjeruju da su prosljeđivali informacije GRU-u, jednom od najmoćnijih špijunskih krila Kremlja, a jedan obavještajni stručnjak opisao je to kao potencijalno najštetniji špijunski skandal u modernoj povijesti Švedske.