Spot Boston Dynamics Ocijeni
Borna

Umjetna inteligencija: AI može naučiti pse robote trikovima

Višestruki stupnjevi sustava za obuku AI mogu smanjiti dugotrajne i skupe prepreke budućim robotima

Dvije stvari za koje znamo da su činjenice u vezi s mobilnim robotima kao što je Spot tvrtke Boston Dynamics — oni su definitivno tu da ostanu , ali barem za sada, njihova je proizvodnja iznimno skupa . Međutim, prema novom izvješću koje je objavio The New Scientist , taj bi trošak uskoro mogao strmoglavo pasti zahvaljujući režimu treninga koji nadzire više AI “trenera”. Sudeći prema videoisječku, mogli bismo i početi postavljati crveni tepih – ionako sigurno neće imati problema s hodanjem po ravnoj liniji.

Zahvaljujući timu istraživača sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pennsylvaniji, četveronožni robot nalik psu s dodatkom za ruku nedavno je uspio savladati složene manevre i višestruke zadatke koje nadzire kombinacija ljudskih trenera i AI sustava. Koristeći metode učenja za pojačanje u stvarnom i simuliranom okruženju, programeri su prvo uvježbali AI da kontrolira robotove četiri noge neovisno o produžetku ruke, sinkronizirajući dva sustava u jedan hodajući stroj za hvatanje.

Rezultati su bili impresivni i nevjerojatni, kao što pokazuje gornji video. Među ostalim podvizima, “AI je sama naučila savijati i ispružiti određene noge kako bi maksimalno povećala doseg robotove ruke dok je bacao šalice u kantu za smeće ili brisao bijelu ploču gumicom”, prema The New Scientistu.

Za sada se minijaturni prototip ne čini dovoljno jakim da baci nešto veće od malog posuđa u kantu za smeće, tako da nema potrebe da se bojite da će vas stvorenje obučeno umjetnom inteligencijom pokupiti i baciti.

Obično ova vrsta sinkronizacije i programiranja košta mnogo vremena i novca, ali otkrića istraživača uspjela su proizvesti vlastitog četveronožnog robota po relativno niskoj cijeni od 6300 dolara — što je otprilike samo jedna desetina cijene spota iz Boston Dynamicsa.

Istraživački tim se nada da će njegova nova rješenja učiniti buduće četveronožne i dvonožne robote pomoćnike mnogo pristupačnijim za opće potrošače. Bez obzira na cijenu, roboti iz nekih od najznačajnijih tehnoloških tvrtki, poput nedavnog Teslinog prototipa Optimusa, vjerojatno bi mogli ponešto naučiti od ovog malog čovjeka i njegovih AI trenera.