električni jeep
Borna

Prvi električni Jeep

Čak je i Jeep, koji je u poplavi mekih i sportskih crossovera ostao vjeran konceptu moćnog terenca, posustao i predstavio prvi Jeep na električni pogon, koji je više crossover nego SUV.

Avenger je naziv novog modela koji je javnosti predstavljen na međunarodnom salonu u Parizu. Riječ je o modelu koji se svojom dužinom od nešto više od četiri metra (4,08 m) zapravo nalazi ispod trenutno najmanjeg modela Renegade, koji je od njega niži 16 cm (a i 13 cm). Kompaktni crossover, odnosno možda mu netko da ime urbani crossover, što naravno nema ništa loše.

Prvi džip na električni pogon – prednji

Jeep Avenger

Izgrađen je na modernoj platformi e-CMP2 koja je, kao i prva verzija, također višeenergetska. Avenger doista ima električni pogon, no za određena tržišta bit će dostupan i benzinski pogon, iako marka ne radi previše oko toga. Pa i ovom tehnologijom se razlikuje od kompaktnih rođaka poput Opel E-Mokke ili Peugeotovog E-2008. Osim snažnijeg i štedljivijeg e-drivea, tu su i nova baterija, upravljački modul i, naravno, upravljanje pogonom. Naravno, Jeep dodaje i neka svoja originalna rješenja.

Jeep Avenger

Ima domet do 400 km s punom baterijom

Pogonski sustav druge generacije pruža 115 kW snage ili 156 KS i 260 Nm maksimalnog okretnog momenta uz prijenosni omjer 8,69. Nova baterija kapaciteta 54 kWh (iskoristivo 51 kWh) omogućuje domet od 400 km u WLTP ciklusu, odnosno čak 550 km u gradskom ciklusu. Tvornica kaže da može podnijeti snagu punjenja do 100 kW (DC, u 24 minute baterija će se napuniti od 20 do 80 posto) i do 11 na izmjeničnu struju.

U Jeepu govore i o visokoj aktivnoj i pasivnoj sigurnosti s brojnim modernim sustavima pomoći (2. razina autonomne vožnje), kao i natprosječnoj digitalizaciji i povezivosti (s telefonom i internetom), kao i mogućnosti upravljanja vozilom na daljinu. putem aplikacije za pametni telefon.