najveca-digitalna-kamera.webp
Mislav

Astronomi predstavili najveću digitalnu kameru na svijetu

Najveća digitalna kamera za astronomiju na svijetu viša je od automobila, ima jednako piksela kao 266 iPhonea i tijekom sljedećih 10 godina pomoći će istraživačima u proučavanju milijardi galaksija

Sa 1,65 metara visine, najveća digitalna kamera na svijetu predstavljena je u SLAC Nacionalnom akceleratorskom laboratoriju u Kaliforniji.

Krajem 2024. bit će instaliran na zvjezdarnici Vera C. Rubin na vrhu Cerro PachÓn u Čileu. U svom domu u planinama Andama, katalogizirat će oko 20 milijardi galaksija tijekom sljedećih 10 godina u sklopu projekta pod nazivom Legacy Survey of Space and Time (LSST). 15 terabajta podataka koje će kamera LSST prikupljati svake noći unaprijedit će naše znanje o svemiru, pomažući istraživačima da otkriju prirodu misteriozne tamne tvari i bolje razumiju kako nastaju galaksije.

LSST kamera radi kao i svaka druga digitalna kamera, ali je mnogo veća. Njegovih 189 senzora prima svjetlost koja izvire iz objekata poput zvijezda i pretvara je u električne signale koji se mogu pretvoriti u digitalne slike. Svaki senzor je kvadrat sa stranicama dugim 42 milimetra i ima više piksela od kamere na iPhoneu 13. Ukupno, kamera ima 3,2 gigapiksela i snimat će slike s dovoljno visokom rezolucijom da vidite lopticu za golf s udaljenosti od 24 kilometra. Njegova najveća leća, s promjerom od 1,57 metara, najveća je te vrste ikad napravljena.

Gornja slika proviruje kroz krajnju vanjsku leću fotoaparata, otkrivajući plavi “mozaični” raspored 189 senzora. Desno, gornja i srednja slika prikazuju fotoaparat s poklopcem koji pokriva leću. Donje slike prikazuju tijelo kamere teško 3 tone (lijevo i desno) i istraživače koji nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli kontaminaciju elektronike kamere (u sredini).